Örnen i Hökis var en hök

En läsare ringde och var exalterad över en örn utanför fönstret. Det var en duvhök som satt och kalasade på en kanin.
En läsare ringde och var exalterad över en örn utanför fönstret. Det var en duvhök som satt och kalasade på en kanin.
Stockholmarna har inte direkt örnkoll på sina rovfåglar. Den skadade ”örn” som i förra veckan hittades i Hökarängen var i själva verket en duvhök. Två dagar senare gjordes en liknande miss på Kungsholmen.

Förra tisdagen fick polisen samtal om en skadad rovfågel på Russinvägen i Hökarängen. Personen som hittade den var säker på att det var en örn, skrev polisen på sin hemsida. Mitt i gjorde en kort artikel som vi la ut på vår hemsida – dock utan att ha fått bekräftat att det verkligen rörde sig om en örn.

Till helgen kom så ett mejl från Stockholm Vildfågel Rehab, som tagit hand om fågeln. Örnryktet visades sig vara något överdrivet.

– Det var en duvhök, en årsunge. Den var sjuk men är nu näst intill botad, hälsar Victor Persson på Stockholm Vildfågel Rehab.
Höken är redan utsläppt i en voljär, en större bur, där den kommer att hållas under observation så att inte sjukdomen kommer tillbaka.

– Frisläpp och ringmärkning bör ske om högst två månader, meddelar Victor Persson.

Hökis-höken var inte ensam om att bli misstagen för en örn. Samma sak hände i torsdags när en exalterad läsare på Kungsholmen tipsade om att det satt en örn utanför fönstret i ett skatbo.

– När jag såg den höll den på att slita sönder något. Jag tror att det var en kanin. Den satt och åt väldigt länge och efter en timme la den sig ner och smälte maten.

Fågeln tillbringade nästan tre timmar i boet innan den flög i väg. Under tiden hann Mitt i:s fotograf dit och knäppte en bild som vi sedan skickade till Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker för artbestämning.

– Det är en klockren duvhök, det är en ung fågel, det ser man på magen, säger han.

Duvhöken är inte jätteovanlig att se i staden, enligt honom.

– Men den vanligaste är nog sparvhöken. Ormvråken är också en vanlig rovfågel men till skillnad från hökarna jagar de inte småfågel utan är specialist på sorkar och kräldjur. Och de är inte lika lätta att hitta inne i stan.

Örnar då, ser man dem i stan överhuvud taget?

– Havsörnar kan man se över hela Stockholm eftersom de håller till i skärgården här. Så det hade inte varit omöjligt med en havsörn i Hökarängen. Men de fåglar som blir skadade är oftast hökar som gör sig illa när de jagar småfåglar.