Min lokala hjälte

Oro att knivman ska återvända

En av de tre knivhuggna tas om hand i Saltarö den 22 augusti. Gärningsmannen greps 35 minuter efter det första larmet. Arkivfoto: Andreas Dienert
En av de tre knivhuggna tas om hand i Saltarö den 22 augusti. Gärningsmannen greps 35 minuter efter det första larmet. Arkivfoto: Andreas Dienert
En onsdag i augusti knivhöggs tre personer av en psykotisk man i Saltarö. Nu har mannen dömts till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel.

Flera i området reagerar nu mot att han inte dömdes för mordförsök.

I ett slag förvandlades sommardagen i den lilla skärgårdsidyllen till en kamp på liv och död när en psykotisk knivman högg tre personer och jagade fler som lyckades fly. För omvärlden satte vansinnesdådet Saltarö på kartan, ett samhälle med omkring 600 hus, varav en tredjedel året runt-boende.

Nu har det gått tre månader och för de flesta i Saltarö har vardagen återvänt. Många av dem vi pratar med säger att de vill lägga händelserna bakom sig.

– Det var obehagligt när det hände, men vi snackar inte så mycket om det nu längre. Det är sådan sak som händer en gång och sedan inte mer, säger en man som arbetar i sin trädgård.

Andra har haft svårare att gå vidare.

– Vi är ganska många i området som är uppskärrade, säger en man.

En del sommargäster känner till och med att de inte vill återvända till sin stuga efter det som hänt.

Förra fredagen kom domen mot den 40-årige man som greps med en blodig kockkniv på Skärmarövägen 35 minuter efter det första larmsamtalet. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han var psykotisk när det hände och bedöms fortfarande lida av en allvarlig psykisk störning. Den rättspsykiatriska undersökningen visade också att det finns risk för ”återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Den tanken förföljer några av dem som blev utsatta.

– Vart ska han ta vägen när han kommer ut. Hans mamma bor ju här, så jag antar att han kommer hit. Då vill jag veta det så att jag kan hålla mina barn inne, säger mannen vars hus var det första som 40-åringen gick in i.

Mannen var i trädgården och hörde oväsen inifrån. När han kom in låg hans svärmor knivhuggen på golvet och hans fru kämpade för sitt liv mot angriparen. Mannen hade en kniv i handen och högg om och om igen mot frun medan han brölade som ett djur. Frun hade ramlat omkull och försökte hålla kniven borta med sparkar. Längre bort i rummet befann sig parets två små barn.

Mannen kastade skruvdragaren som han hade i handen på 40-åringen.

– Då vände han sig om och kom emot mig i stället. Jag fick tag i en stol och värjde mig. Då lämnade han huset, berättar mannen.

Svärmodern hade fått flera hugg i buken, på axeln och armen och flögs senare med ambulanshelikopter till Karolinska.

Men 40-åringen dömdes inte för mordförsök, som han åtalades för, utan för grov misshandel. Det har fått flera i området att reagera.

– Det här var ingen misshandel. Han försökte ju hugga ihjäl folk. Hade jag inte kommit in när jag gjorde så är jag övertygad om att han hade lyckats.

Även åklagaren Eva Finné är missnöjd med domen, men är inte säker på att hon ska överklaga eftersom påföljden troligen skulle bli densamma.

Tingsrätten menar att det inte går att säkert säga att 40-åringen i sitt förvirrade tillstånd verkligen var ute efter att döda eller ens förstod att det kunde bli konsekvensen av hans knivhugg.

Fakta

Gick till angrepp mot familjer med barn

14.40: 40-åringens mamma ringer 112 och uppger att hennes son har lämnat huset med en kniv.

14.40: En man ringer 112 och berättar att en främmande man kommit in i hans hus och knivhuggit hans fru och hennes mamma.

14.45: Nytt samtal till 112. En man uppger att hans granne blivit överfallen när han klippte gräs.

14.51: Samtal om att det är ”en galen jävel utanför dörren med en kniv”. Det medelålders paret har flytt in i sitt hus med sitt barnbarn.

15.06: Samtal om att en man hotat folk med kniv på Skärmarövägen. Han har försökt öppna dörren till en bil. Han har också höjt kniven mot en man på vespa.

15.14: 40-åringen grips med en blodig kockkniv på Skärmarövägen. Han körs till polisstationen och sedan till rättspsyk i Huddinge.

Källa: Tingsrättens dom