Min lokala hjälte

Oro för julbord om blockad fortsätter

Skolor och restauranger ute i skärgården såg i fredags fortfarande ut att klara av blockaden i sjötrafiken bra.

– Men håller det på till julbordssäsongen kommer det helt klart att påverka, säger Bello Brammer på Sandhamns värdshus.

På fredagen gick fackförbundet Sekos omfattande blockad av skärgårdstrafiken in på sin femte dag. Den destination som drabbats värst är Sandhamn, som på vardagarna har förlorat all reguljär trafik.

– Klart att vi kunde ha haft det bättre, vi har ju inga dagsturister. Men än så länge går det faktiskt an, säger Bello Brammer, restaurangchef på Sandhamns värdshus.

– Det är ju lugnt i november annars också. Men håller det på fram till julbordssäsongen kommer det helt klart att påverka.

Anders Jansson, rektor Värmdö skärgårdsskola där skolorna på Svartsö, Möja, Runmarö och Djurö ingår, menar att man hittills fått det att fungera, särskilt eftersom Svartsö inte alls berörs.

– Vår undervisning pågår i vanlig omfattning, men lärare och elever har fått samordna sig och vi kommer att behöva beställa tre till fem taxiturer i veckan om det fortsätter, säger han.

Seko och medlarna träffades i söndags eftermiddag.

– Jag kan inte kommentera budet än. Men för varje gång vi träffar medlarna ökar chanserna till att vi hittar en lösning, säger Mats Ekeklint, ombudsman på Seko.

Arbetsgivarnas organisation Almega och Seko är inte överens om lönenivåer och hur löner ska sättas. Arbetsgivarna vill ha rätt att sätta lön efter prestation medan fackförbundet förespråkar en lönetrappa där arbetad tid i yrket är avgörande.

Sekos svar beräknades komma under måndagen, efter denna tidnings pressläggning.

Fakta

Detta har hänt:

Förra måndagen utbröt Sekos blockad som innebär att i stort sett all trafik i södra och mellersta skärgården ställs in.

Cirka 250 medlemmar på 25 rederier på både öst- och västkusten berörs.

Blockaden är ett svar på den lock-out som arbetsgivarnas organisation Almega kontrade med efter Sekos strejkvarsel.