ANNONS

Oro för mässling i Västerort

Mässling är mycket smittsamt.
Mässling är mycket smittsamt.
Mässlingutbrottet i Västra Götaland ger ringar på vattnet, och många hör av sig till vårdcentralerna för att ta reda på om de har skydd mot sjukdomen eller inte.
– Vi har märkt en ökad mässlingsoro, säger Mikael Armstrong, läkare i Vällingby.
ANNONS

Mässlingsutbrottet i Västra Götaland har ännu inte fört med sig några konstaterade fall i Stockholmsområdet – men trots det har utbrottet skapat oro.

Mässling är väldigt smittsamt, och det kan räcka med att någon som är sjuk hostar eller nyser för att viruset ska spridas via luften.

För att du inte ska riskera att bli smittad krävs att du antingen redan har haft sjukdomen, eller att du är vaccinerad. Blir du smittad tar det ungefär två veckor efter att du smittats innan du blir sjuk.

Frågor om vaccination

Många ser nu över vilket skydd de har och på vårdcentralen i Vällingby har de märkt av att fler ringer och frågar om mässlingen.

– Sjuksköterskorna som svarar i mottagningstelefonen har fått många samtal. Många vill veta om deras barn är vaccinerade och om det finns möjlighet att vaccinera sig, säger Mikael Armstrong, smittskyddsansvarig läkare på Västervården husläkarmottagning.

Även Hässelby vårdcentral och Åkermyntans vårdcentral berättar att de får frågor angående vaccination.

– Samtalen handlar om oro för om man inte är vaccinerad, man inte vet om man fått vaccinet eller haft mässling och om man bör vaccinera sig, säger Camilla Aldrin, smittskyddsansvariga på Åkermyntans vårdcentral.

– De flesta som ringer just nu är vuxna födda mellan 1960 och 1980, som är lite i glappet, och inte har fått vaccin eller haft mässlingen.

Bör ha fått två doser vaccin

För fullgott skydd mot mässling bör man ha fått två doser vaccin. Barn som har vuxit upp i Sverige och är födda efter 1982 har fått två doser genom det allmänt vaccinationsprogrammet. Är du född tidigare kan det hända att du bara har fått en dos, och kan därför behöva komplettera med ytterligare en.

ANNONS
Fakta

Behöver jag vaccinera mig?

Om du är har vaccinerats mot mässling eller redan haft sjukdomen behöver du inte vaccinera dig igen.

Om du är osäker på om du blev vaccinerad som barn:

Du kan få vaccin på alla vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Kontakta mottagningen innan, så att du är säker på att de har tillräckligt med vaccin. Utöver vaccin mot mässlingen innehåller dosen även vaccin mot röda hund och påssjuka eftersom det inte finns något vaccin enbart mot mässlingen.

Du betalar själv avgiften för vaccinet.

Källa: 1177 Vårdguiden
Fakta

Symptom på mässling

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

  • Hög feber.
  • Torrhosta.
  • Utslag på kroppen.
  • Irriterade och ljuskänsliga ögon.

Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: 1177 Vårdguiden
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.