Oro hos föräldrar när Jordbrogården stängs

Snart stängs Jordbrogården och Lilleken. Flytten går till gymnasieskolan.

– Jag är rädd att skolan mer blir en "förvaring" av våra barn än det fritids vi haft på Jordbrogården, säger Camilla Niva som har sin 14-årige son Melvin på Jordbrogården.

Mitt i Haninge har tidigare berättat om den planerade nedläggningen av Jordbrogården och Lilleken, där unga funktionsnedsatta får integrerad korttidstillsyn och fritidsgård. Den 14 augusti går flytten till gymnasieskolan Riksäpplet, enligt det förslag som socialnämnden kommer besluta om den 22 mars.

Anledningen, menar kommunledningen, är att gårdarna helt enkelt kostar mer än de smakar. Kommunen betalade nio miljoner kronor för verksamheten under 2015.

– Vi betalar i dag mycket mer än vad många andra närliggande kommuner betalar för samma typ av verksamhet. Det handlar om att leverera. Det vi betalar för, det ska vi ha, sa nämndordförande Petri Salonen (C) i november.

Men Camilla Niva tycker att alla Haningebor borde oroas över beslutet.

– Jordbrogården har varit fantastiskt för våra barn. Jag tycker man kör över de svaga i samhället och sparkar på personal som vigt sina arbetsliv åt våra barn, säger hon.

Liberalernas gruppledare Tobias Hammarberg (L) tycker att processen varit ”katastrofal”.

– I den politiska plattformen står det att man ska tillvarata unga människors åsikter vid beslutsfattande, det gjorde man aldrig förrän det påpekades. Nu sparar man in cirka två miljoner kronor på omsorgsverksamheten. Jag ska inte säga att det blir omöjligt att leva upp till det som varit efter flytten, men det är inte troligt, säger han.

Fakta

Över 30 barn i åldrarna 12-21 år finns på Jordbrogården i centrala Jordbro och Lilleken i centrala Handen.

Runt 20 fritidsledare arbetar totalt på verksamheterna.

Här finns bland annat kafé, datorer, TV-spel, gym, dj-utbildning och matlagningsgrupp. Gårdarna arrangerar också disco, eller går på bio eller fotbolls- eller hockeymatcher med ungdomarna.

Källa: Haninge kommun