Oro inför invigning av flyktingbarnboende

Ulfsbergsgården.
Ulfsbergsgården.
Till slut blev det ett boende för ensamkommande flyktingbarn på Ulfsbergsgården i Tullinge. Enligt Botkyrka kommun var det enda lokalerna som gick att få fram med kort varsel. Nu känner en del grannar oro.

Ett boende för flyktingar har varit på gång även tidigare vid Ulfsbergsgården. Men först nu blir det ett boende för ensamkommande flyktingbarn. På tisdag nästa vecka börjar de första barnen och ungdomarna flytta in. Som mest ska det bo 30 personer här, enligt kommunens avtal.

Till onsdagens öppet hus-möte på Ulfsbergsgården kom både positiva och kritiska personer. Men mötet ska ha gått lugnt, till enligt de personer Mitt i talat med.

– Det var lite som jag förväntade mig, säger Vänsterpartiets Mats Einarsson som är ordförande för socialnämnden i Botkyrka.

Till mötet hade representanter för föreningar kommit som är intresserade av att bidra till att de ensamkommande får en bra integration i Botkyrka. Enligt Anders Thorén som bor i närheten och i det här fallet poängterar att han uttalar sig som privatperson, och inte som politiker för Tullingepartiet, är många dock oroliga inför inflyttningen.

– Det blir en otrolig omställning för de som bor runt omkring. Många är oroliga för säkerheten med tanke på vad som kommit fram i media från andra boenden, säger Anders Thorén.

Botkyrka kommun har skrivit avtal med norska företaget Hero som jobbat med boenden i Norge i 28 år. Företagets Sverigechef Harry McNeil säger att de bara haft ett slagsmål mellan två tonårspojkar på sina boenden i Sverige. Han berättar hellre om hur företaget jobbar för att stötta ungdomarna för att de ska lyckas i både skola, med jobb och bli delaktiga i föreningar på sin nya hemort.

– Vi är kända för att involvera de boende i driften – i allt från matlagning till städning och val av aktiviteter. Vi kommer också att jobba hårt för att de boende ska få praktik, sommarjobb eller helgjobb. Jag tror att det är en viktig nyckel för att bli en del av samhället, säger Harry McNeil.

Fakta

Störst i Norge

Hero är Norges största aktör inom asylboenden.

Förra året etablerade sig företaget i Sverige.

I Norge har de ansvariga för asylboendena ett större ansvar än i Sverige för de asylsökandenas etablering.

Källa: Hero