Oro kring framtiden för Vårdcentralen Hökarängen

Vårdcentralen har det tufft.
Vårdcentralen har det tufft.
Hökarängens stadsdelsråd har dragit igång en räddningsaktion för den lokala vårdcentralen – som har det tufft ekonomiskt på grund av landstingets nya ersättningssystem.

”Vårdcentralens framtid är hotad!”. Så lyder den braskande rubriken i lokalbladet Hökarängsnytt, utgiven av Hökarängens stadsdelsråd. I artikeln uppmanas alla Hökarängsbor, även de friska, att lista sig på vårdcentralen. ”Snacka med dina grannar … Låt djungeltrumman ljuda!” står det.

– Vi i stadsdelsrådet har kämpat länge för att få hit en vårdcentral. Först fick vi en, sen las den ner och sen fick vi kämpa för att få tillbaka den. Även apoteket är beroende av att det finns en vårdcentral här. Därför är det många som är oroliga när det kommer signaler om att den går dåligt, säger Louise Modig Hall, ordförande i Hökarängens stadsdelsråd.

Bakgrunden till problemen är landstingets nya ersättningssystem, där pengarna mer än tidigare styrs av antalet listade patienter. Eftersom Vårdcentralen Hökarängen fortfarande är relativt ny – den slog upp portarna 2014 – har antalet listade inte hunnit upp i önskad nivå.

– Det nya systemet missgynnar nyare mottagningar som inte har hunnit få lika många listade. Vi behöver få stöd av de friska Hökarängsborna, som inte behöver oss just nu, och få dem att ändå lista sig hos oss, säger Signe Lansky, läkare och delägare i Vårdcentralen Hökarängen.

Antalet listade är i dagsläget drygt 5100 personer enligt Signe Lansky.

– Men vi skulle behöva alla 9000 som bor i Hökarängen. I dagsläget har vi inte råd att nyanställa personal för att ta hand om alla sjuka i området. Ekonomin med nuvarande bemanning måste också gå ihop.

Man skulle också kunna tolka det här som att ni, en privat vårdcentral, helt enkelt vill tjäna mera pengar.

– Jag förstår det. Men vi är en liten vårdcentral och har inget storbolag i ryggen. Vi är fem läkare som har gått in med våra privata pengar och det kommer att ta år innan vi eventuellt går med vinst. Vi gör heller inte det här för att tjäna pengar, vi gör det för att vi vill kunna hjälpa till att ge bra vård i ett utsatt område med många sjuka.

En koll på vårdcentralens senaste årsredovisning, den från 2014, visar en förlust på 648 000 kronor. Det nya ersättningssystemet till vårdcentralerna trädde i kraft i år.

Fakta
Källa: Landstinget