Oro och stress vardag för unga

Matilda Eriksson och Therese Vongaribo går sista året på Danderyds gymnasium. Att de båda har jobb efter studenten upplever de som en stor trygghet.
Matilda Eriksson och Therese Vongaribo går sista året på Danderyds gymnasium. Att de båda har jobb efter studenten upplever de som en stor trygghet.
När vuxenlivet knackar på dörren sköljer stressen över många.

En ny studie visar att nästan hälften av unga mellan 18 och 25 år känner sig stressade över framtiden.

Framtiden har inte varit här än. Trots det är den skälet till så mycket oro. I en ny studie som Novus gjort på uppdrag av Linnéuniversitet berättar 42 procent av de intervjuade ungdomarna att de blir stressade när de tänker på sin egen framtid.

– Jag kan känna igen den bilden till viss del. Även om de problem jag möter oftast är mer akuta, till exempel stress över ett kommande prov. Men det är klart att det finns de som har funderingar kring framtiden också, säger Linus Hultstrand, kurator på Danderyds gymnasium.

Ännu fler, 72 procent, säger att de upplever att det finns en idealbild över hur det perfekta livet ska se ut. Fler än hälften känner att de inte lyckas leva upp till den.

– Det känns som att vi har en tradition i Sverige av att inte framhäva oss själva. Det gör sociala medier ganska osvenskt. Där handlar mycket om att visa hur fantastiskt bra man har det. Och det är klart att det kan göra att man får en bild av att alla andra är så mycket mer perfekta, vilket i sin tur kan leda till att man känner en press att leva upp till det, säger Linus Hulstrand.

Matilda Eriksson och Therese Vongaribo läser sista året på ekonomiprogrammet med inriktning juridik på Danderyds gymnasium. I år tar de studenten.

Båda kan känna igen sig i oron över framtiden. Främst handlar det då om en rädsla över att man inte skulle komma in på det programmet man vill läsa på universitet.

– Jag vill fortsätta läsa juridik sedan. Men där är höga intagningspoäng, så vi får se. Hade jag inte kommit in hade det nog känts som ett misslyckande, säger Matilda Eriksson.

Hon får medhåll av Therese Vongaribo.

– Det känns som att man kunde komma lite längre utan att plugga förut. Nu måste man nästan ha gått på universitet för att lyckas, säger Therese.

I studien nämns bilden av den ”perfekta tillvaron” som ett orosmoment för unga.

Tror ni att sociala medier kan spela en roll där?

– Ja. I dag kan man se vilket jobb och vilken utbildning någon har direkt på Facebook. Det kan nog lätt bli en statusgrej och få en att tro att andra har lyckats, säger Matilda Eriksson.

Både Matilda och Therese har det säkrat med jobb efter studenten, vilket innebär en stor lättnad.

– Hade jag inte haft det hade jag nog känt mig rätt stressad, säger Matilda och fortsätter:

– Om man både saknat betygen för att komma in på sin utbildning eller inte har lyckats få något jobb vad skulle man då göra?