ANNONS

Orolig för säkerheten vid besiktning vartannat år

Per Rosén, vd på Opus bilprovning, tror att nya regler skulle drabba både trafiksäkerheten och miljön.
Per Rosén, vd på Opus bilprovning, tror att nya regler skulle drabba både trafiksäkerheten och miljön.
Nya regler för bilbesiktning tas just nu fram av Transportstyrelsen.

På kontrollstationerna i Vinsta och Bromma finns en oro för att de nya reglerna ska leda till färre kunder – men även sämre miljö och säkerhet.
ANNONS

Bilägarna Jimmy Mendrix och Elin Kivioja dricker kaffe medan deras Kia årsmodell 2010 kontrolleras på Opus bilprovning i Vinsta.

– Det skulle kanske underlätta lite om man behövde besiktiga mer sällan. Det krävs lite ­planering att kunna gå från jobbet en vardag. Men egentligen är det mest bra, det förhindrar olyckor, säger Jimmy Mendrix.

I Bromma, Hässelby och Vällingby besiktigas cirka 300 bilar varje dag på de två kontrollstationerna Opus bilprovning i Vinsta och Carspects bilprovning i Bromma.

I framtiden kan det bli betydligt färre. Transportstyrelsen jobbar just nu med en utredning om nya regler för kontrollbesiktning som kan innebära att alla bilar som är över fem år bara behöver besiktas vartannat år – i stället för varje år.

– Blir det en ändring skulle det innebära nya förutsättningar för oss. För närvarande är det inget vi planerar för. Men blir det så får vi anpassa oss till en ny verklighet, säger Per Rosén, vd för Opus bilprovning.

Även på Carspect finns en oro.

– Naturligtvis blir det en effekt för oss, säger Markus Falk, ekonomichef.

Både han och Per Rosén tror att färre kontrollbesiktningar skulle drabba både trafiksäkerheten och miljön. Det vanligaste felet är att bilarna har för höga avgasutsläpp, något som måste åtgärdas direkt.

– Vi hittar också många direkt trafikfarliga fel, säger Per Rosén.

ANNONS

Mats Hjälm, utredare på Transportstyrelsen, säger att det finns flera anledningar till att se över reglerna för kontrollbesiktningen i Sverige. Dels har de inte ändrats på 20 år, dels finns det EU-regler att följa. Framför allt handlar det om att kvaliteten på de svenska bilarna har ändats sedan de nuvarande reglerna infördes.

– Vi måste väga in hur många underkända bilar vi har och vad det är för fel på dem. Om vi ska glesa ut antalet besiktningar till vartannat år måste vi titta på vad det har för påverkan på dödligheten i trafiken, säger han.

Fakta

Nya regler tidigast år 2018

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utreda nya regler för kontrollbesiktningen av bilar.

Utredningen ska lämnas in till näringsdepartementet i slutet av september 2015.

De nya reglerna kan träda i kraft tidigast 2018.

Saker som lysen, mönsterdjup och varningslampor ska kontrolleras varje vecka av fordonsägaren.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.