Flera oroliga när ensamkommande ska flytta in

Lyktan seniorboende.
Lyktan seniorboende.
Kommunen bjöd in till rundaborden-samtal för att svara på de äldres frågor om inflyttningen av de ensamkommande barnen. Men flera äldre vill se en annan lösning och tycker att kommunen kör över de äldre gång på gång.

I förra veckan kunde Mitt i Täby berätta om kommunens planer på att flytta in 19 ensamkommande flyktingpojkar på Lyktans seniorboende. Äldre och anhöriga var oroliga för att det kunde bli stökigt när unga tonårspojkar skulle bo nära dem äldre.

För att svara på de äldres frågor kring planerna har kommunen valt att anordna ”rundabordssamtal” under två veckor. Under samtalen fanns socialchef Claes Lagergren, flera avdelningschefer samt föreståndaren för boendet för ensamkommande ungdomar på plats.

Fler oroliga till en början

Men när Mitt i Täby ville komma och lyssna blev svaret nej. Man menar att det var ett slutet samtal och att det inte var öppet för journalister.

Efter det första mötet ringer Mitt i Täby och frågar om hur det gick.

– Många var oroliga inledningsvis, men mot slutet av mötet var min upplevelse att många kände sig lugnare, säger Claes Lagergren.

Han berättar att några tyckte det var olämpligt att ungdomar skulle flytta in vid ett seniorboende, medan andra såg det som någonting positivt.

– Jag tror att om man får träffa de här pojkarna så förstår man att det inte är några pojkar som kommer att föra liv och bråka. Det är vördnadsfulla ungdomar som har respekt för äldre människor.

Men om de äldre ändå upplever en oro?

– Vi har berättat att det finns personal dygnet runt. Om man på något sätt känner sig orolig över någonting så kan man ringa, säger Claes Lagergren.

”Vi blir illa behandlade”

Astrid Nordgren på Lyktans serviceboende tidigare i höstas.

Men Astrid Nordgren, 94, som tidigare varit kritiskt mot kommunens planer för Lyktan, känner sig fortfarande inte trygg efter mötet.

– Vi blir illa behandlade. Vi vill inte ha några ungdomar här, men under samtalen lät det som att detta bara var vilken information som helst.

Hon menar att det borde finnas andra platser i kommunen dit pojkarna kan flytta.

– Det finns ju mark överallt och modulbostäder står ju inte på platsen i all evighet. Det borde gå att lösa.

Vad tror ni kommer att hända om flyktingbarnen flyttar in?

– Det är unga pojkar och dem vill väl lyssna på musik, spela fotboll och leva sina liv. Så är det med alla ungdomar.