Fyra av tio oroliga för sin integritet online

Många stockholmare är orolig för de stora nätföretagens makt.
Många stockholmare är orolig för de stora nätföretagens makt.
Sam Sundberg, frilansjournalist som avstod Facebook, Google och Apple i nästan två år.
Frilansjournalisten Sam Sundberg avstod nätjättarnas tjänster i närmare två år.
Avslöjandet om att Facebook lämnat ut information om 50 miljoner användare har skadat företagets förtroende.
Och många är oroliga.
Av internetanvändarna i Stockholm är fyra av tio oroade för att stora företag på nätet inkräktar på deras personliga integritet.

Det har varit en jobbig period för sociala medie-jätten Facebook.

Efter avslöjandena om brittiska analysföretaget Cambridge analytica – och hur information från 50 miljoner Facebook-konton använts i samband med det amerikanska presidentvalet – har pressen varit hård på företaget.

Men redan innan skandalen fanns oro bland folket.

Över fyra av tio stockholmare var under förra året oroade över att stora internetföretag som Google och just Facebook inkräktar på den personliga integriteten. Det visar lokal statistik från rapporten Svenskarna och internet 2017.

Oron ser förvisso liknande ut i hela landet, men stockholmarna sticker ut med att ha störst andel som är mest oroade, en femma på en femgradig skala.

Experimentet: Överge nätjättarna

En som redan för några år sedan reagerade på de stora, men få, företagens makt på nätet är frilansjournalisten och länsbon Sam Sundberg.

Som en reaktion på visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om Google, Facebook och Apples samarbete för att samla människors information började han ett experiment.

Att helt avstå från tjänster som företagen äger, för att sedan använda det i sitt arbete som skribent.

– Det var lättare sagt än gjort. Det hela var en ögonöppnare för hur mycket som är upphängt på några få aktörer. Vi har gjort oss beroende av deras tjänster, säger Sam Sundberg.

I närmare två år klarade han sig utan Google, Facebook och Apples tjänster.

– Jag hittade en ny digital tillvaro. Andra tjänster finns det gott om, men det svåra är att få med sig andra användare.

I dag håller han kvar vid några av de alternativa tjänsterna men är till exempel tillbaka på Facebook och använder Googles många tjänster.

– Jag skulle kunna överge dem allihop, men det känns meningslöst. Det är svårt att ensam stå upp mot de här företagen och jag skulle vilja se en kollektiv aktion.

Sam Sundberg, frilansjournalist som avstod Facebook, Google och Apple i nästan två år.

Frilansjournalisten Sam Sundberg avstod nätjättarnas tjänster i närmare två år. Foto: Privat.

 Ökad oro inför valet

Efter att Facebook-skandalen kablades ut har oron dessutom ökat.

En opinionsundersökning av Demoskop, på uppdrag av Expressen, visar att mer än varannan svensk nu är orolig för att nätjättarna ska påverka det svenska valet i höst.

När det kommer till att myndigheter inkräktar på den personliga integriteten på nätet är oron däremot svalare bland användarna i Stockholm. Sex av tio är inte oroliga för myndigheternas inblandning på internet.

Oron för nätjättarna

Så svarade stockholmarna på frågan om de känner oro för att stora internetföretag kränker den personliga integriteten.

Källa: Svenskarna och internet 2017.