ANNONS

Oron är stor efter rånen

Flera barn har blivit knivrånade i Stuvsta den senaste tiden. Nu vill föräldrarna se en förändring.

– Det får inte gå till så här, säger pappan till ett av de rånade barnen.
ANNONS

Förra veckan polisanmäldes två fall där barn i nedre tonåren knivrånats av ungdomar på moped i nära anslutning till Kräppla- och Kungsklippeskolan i Stuvsta.

– Det är för jävligt att det händer och det måste bli ett stopp på det här. Det är en skrämmande utveckling att de kliver in i villaområden och rånar småbarn, säger pappan till ett av barnen som rånats.

Samtidigt som han tycker att det är väldigt tråkigt att det sker tycker han att föräldrarna tar onödiga risker när de utrustar sina barn med nya telefoner för uppemot 6 000 kronor.

– Det här är ett medelklass-villa­område i nära anslutning till områden som inte alls har samma status ekonomiskt. Det är klart att det är lätt för de ungdomarna att åka hit när de vet att ungarna går runt med mobiler för flera tusen. Vi måste bryta den trenden, säger pappan.

På föräldraföreningen för Kräppla- och Kungsklippeskolan är man också orolig för utvecklingen i området. Flera av barnen har rånats när de varit på väg hem från skolan på eftermiddagen.

– Vi vill ha en säker skolväg och att barnen ska kunna färdas på ett säkert sätt i sin närmiljö. De här rånen har exploderat efter sommaren och det måste tas tag i. Många föräldrar är oroliga och låter inte sina barn gå själva till och från skolan, säger Elisabeth Hjelm, ordförande för föreningen.

En möjlig lösning enligt Föräldraföreningen är volontärer som patrullerar längs sträckan.

– Det här ska vara en trygg skolväg. Det är det inte som det ser ut nu, säger Elisabeth Hjelm.

Rånarna har färdats moped och varit klädda i dunjackor. Personen som hotat med kniv ska även ha haft en scarf för ansiktet.

ANNONS

– Vi arbetar vidare med sedvanliga utredningsrutiner. Vi håller förhör och undersöker om stulna kort har använts. Just nu har vi inga misstänkta, säger Eva Larsson, förundersökningsledare vid polisen i Huddinge.

Under samma period har liknande rån begåtts i söderort och polisen tror att det kan finnas ett samband.

– Rent signalementmässigt ligger de i samma åldersspann. Det är med stor sannolikhet samma gärningsmän, men man kan aldrig veta säkert, säger Eva Larsson.

Anna Smith och Elisabeth Hjelm i föräldraföreningen för Kräppla- och Kungsklippeskolan berättar att många föräldrar efter rånen har börjat följa sina barn till och från skolan.

foto: Linus Chen Magnusson

Det är skrämmande att de kliver in i villaområden och rånar småbarn.Pappa till ett av rånoffren

Fakta

Spärra telefonen på rätt sätt

Om en smartphone stjäls är det viktigt att spärra den på rätt sätt.

Först måste stölden anmälas till polisen. Då är det viktigt att du har mobiltelefonens IMEI-nummer tillgängligt. Numret finns på kartongen till telefonen eller på kvittot.

Sedan kontaktar du kundservice för din operatör som spärrar telefonens abonnemang och själva mobiltelefonen. Då behöver du diarienumret från anmälan till polisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.