ANNONS

Nu ska ungas terror i Årsta stoppas

Ordningsvakten Andreas är på plats i biblioteket och centrumhuset för att hålla ordning.
Ordningsvakten Andreas är på plats i biblioteket och centrumhuset för att hålla ordning.
En liten grupp ungdomar ägnar sig åt skadegörelse, hot och trakasserier.

Många Årstabor är oroliga och vågar inte säga ifrån.

– Det är terror, säger en person som drabbats.
ANNONS

När vi besöker biblioteket en vardagseftermiddag är det lugnt. Men dagen före var det några ungdomar som tände eld på ett bord ute i foajén. En glasruta till kaféet har spruckit efter att en sten kastats mot den.

Så där har det varit ett par månader. Biblioteket och centrumhuset har därför en ordningsvakt på plats sedan i december. Han har nästan daglig kontakt med ungdomarna. Enligt polisen handlar det om en mindre grupp på mellan 13 och 16 år.

En Årstabo sa ifrån. Sedan drabbades hen av omfattande skadegörelse. Vid flera tillfällen kastades stenar genom fönsterrutorna. Läget blev så allvarligt att Årstabon tvingades att söka hjälp.

– Det är terror. Det är oerhört kränkande att bli utsatt i sitt eget hem.

Vi pratar med en rad personer; boende, näringsidkare och butiksanställda som har varit utsatta på ett eller annat sätt. De flesta är rädda för att ha med sitt namn i tidningen eller att deras historia på något sätt ska göra att de går att identifiera. De är rädda för repressalier från ungdomarna.

– Säger man ifrån blir det bara värre, säger en Årstabo.

Mitra Allahyari är chef för Apoteket i Årsta centrum. Vid tre tillfällen har Apoteket fått låset igenlimmat.

– En gång fick vi inte tag i någon som kunde bryta upp låset. Vi fick vänta i fyra timmar innan vi kunde öppna, säger hon.

Hon vet inte vem som ligger bakom skadegörelsen. Men hon oroas över problematiken som varit den senaste tiden i Årsta.

ANNONS

– Jag vet inte vad det är som de känner ett sådant hat mot. Men det här är inte rätt sätt att protestera. Jag tror inte att de tycker att det är roligt att göra skada, jag tror inte riktigt att de förstår vad det är de gör. Det måste lösas på ett djupare plan, säger Mitra Allahyari.

Enligt kommunpolisen Daniel Granström handlar det om en kärna på mellan 5-7 ungdomar. Ungdomarna kommer både från Årsta och andra ställen.

– Sedan har de en svans på kanske tio till och där kan det gå neråt i åldrarna. De kan se upp till de här killarna eller är rädda för dem.

Han säger att det främst handlar om skadegörelse och hot. Ibland bär de kniv, det har varit misshandlar, men ingen grov.

– Det blir en nedåtgående spiral. Årsta är i fas 1. Det är väldigt trivsamt fortfarande, men det är på väg neråt. Det är väldigt vanligt på en del andra ställen att man inte vågar prata med myndigheter, säger Daniel Granström.

Men just nu görs mycket för att vända den negativa trenden. Polisen arbetar främst förebyggande och försöker bygga relationer. Nätverket Årsta för alla har bildats för att skapa ett lugnare och tryggare Årsta. I förra veckan startades nattvandringar på initiativ av några föräldrar på Årstaskolan.

– Före jul hade vi ett föräldramöte för elever i årskurs nio. Vi kommer nu att ha samtal med föräldrar till enskilda elever som vi har fått information om att vi bör prata med, säger Ove Norrman, Årstaskolans rektor.

Och kanske håller något på att hända.

– Jag har märkt att ungdomar börjar säga ifrån. De tycker att det är dåligt beteende och vill inte hänga med de här killarna längre. James Katabalwa, föreståndare för Årsta ungdomsgård.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.