Oron kvar efter gruppvåldtäkten

Vera Serafimovska tycker att Duvbo har kännts tryggt och är förvånad över det som hänt.
Vera Serafimovska tycker att Duvbo har kännts tryggt och är förvånad över det som hänt.
Tio dagar efter den anmälda gruppvåldtäkten i korsningen Tulegatan/Fredsgatan finns ännu inga misstänka gärningsmän.

För unga kvinnor i området skapar det otrygghet.

– Man tänker ju att ”det kunde ha varit jag”. Det är väldigt obehagligt och man blir extra påverkad när det händer så nära. Vi har pratat mycket om det här på jobbet. Jag har känt att det här är ett tryggt område, men kommer jag från pendeltåget kommer jag att ta andra vägar nu, säger Gabriella Elvung, 23, som passerar korsningen varje kväll på väg hem från jobbet.

Det var vid 03.30-tiden söndagen den 13 januari som fem män misstänks ha överfallit och våldtagit en kvinna i 20-årsåldern när hon var på väg hem.

Tio dagar senare är förövarna fortfarande på fri fot.

Enligt förundersökningsledare Jonas Lennerstam har ett 30-tal tips kommit in till polisen. Flera förhör har hållits, bland annat med den utsatta kvinnan. Men då inga vittnesuppgifter lett fram till gärningsmännen hoppas polisen på teknisk bevisning.

En kondom ska ha hittats vid platsen för våldtäkten, men avfärdats från utredningen.

Just nu inväntar polisen analyser från SKL av de spår som säkrats i närheten av brottsplatsen.

– Jag har ingen kalkyl på när de är klara, men det tar åtminstone mellan två och tre veckor, säger Jonas Lennerstam som inte vill berätta vilken typ av spår det handlar om.

Övervakningsfilmer från kameror i området kan också ge ledtrådar.

I Sundbyberg centrum finns 28 kameror, i Duvbo två – en vid tunnelbanan och en på Tulegatan. Men efter tio dagar har ännu inga fynd gjorts.

– Det är ett tidskrävande arbete. Det är inte säkert att gärningsmännen har rört sig i omedelbar anslutning till den här platsen, säger Jonas Lennerstam.

De kvinnor som Lokaltidningen Mitt i träffar under en kväll i Duvbo tycker att det både är obehagligt och märkligt att ingen hörde eller såg våldtäkten.

Anna Wendt, 33, med sonen Winston, bor i huset alldeles ovanför platsen.

– Jag tänker på det där hela ­tiden. Varför hörde ingen någonting? Tänk om man haft fönstret öppet, eller om Winston vaknat? Då hade man kanske hört. Det känns ruskigt att det kan hända i ett tättbebyggt område, säger Anna.

Jonas Lennerstam avfärdar uppgiften om att våldtäkten ska ha skett under en så lång tid som en timme.

I övrigt är han mycket förtegen kring vad som skett. Polisen efterlyser fortfarande tips från allmänheten. Männen ska efter våldtäkten i korsningen Tulegatan/Fredsgatan ha fortsatt upp mot simhallen.

Men utöver uppgifter om att de misstänkta ska vara i 20-årsåldern och cirka 185 centimeter långa, lämnas inga signalement ut.

– Vi har ett flertal signalement. Men vi har valt att inte gå ut med dem eftersom vi anser att det inte är till gagn för utredningen, säger Jonas Lennerstam.

Den misstänkta gruppvåldtäkten har väckt reaktioner i hela landet, i sociala medier och på debattsidor. På Mynttorget i Stockholm hölls en manifestation i torsdags.

I Sundbyberg har den lokala tjejjouren hållit extra öppet. Lokala politiker från Moderaterna har nattvandrat och delat ut 200 överfallslarm efter händelsen.

27-åriga Vera Serafimovska undviker att gå ensam på natten.

– Jag är inte ute så mycket, men är jag det tar jag taxi hem. Det borde finnas billig taxi för ensamma tjejer, det är ju vi som är värst utsatta. Men det är förvånande att det här händer i Duvbo, det känns så tryggt.

Fakta

Trygga nummer

Nattknappen, 020-446666, är öppen fredagar och lördagar klockan 23.00–03.30. Här kan den som befinner sig i Stockholms län prata med volontärer som snabbt kan kalla på hjälp.

Tryggve, 08-7069117, är bostadsbolaget Förvaltarens väktarjour dit man kan ringa dygnet runt om man vill ha sällskap hem på natten.

Källa: Polisen, Förvaltaren