ANNONS

Oron: Nya lammkullen kan bli den sista

Syskonen William, 9, och Tilda Johansson Blomqvist, 11, med sina favoritlamm.
Syskonen William, 9, och Tilda Johansson Blomqvist, 11, med sina favoritlamm.
Det går att komma med namnförslag på de nya lammen.
Det går att komma med namnförslag på de nya lammen.
Kyckling!
Kyckling!
Så söt!
Så söt!
Nu har årets lammkull på parkleken Gulsippan tagit sina första stapplande steg.
Det blir den sista kullen i regi av Backlura fritid AB, som är orolig för att djuren försvinner när stadsdelen tar över.
ANNONS

Syskonen Tilda och William Johansson Blomqvist springer in till i fåren i hagen. Snart ser de sina favoriter – tvillinglammen. De sätter sig ner precis intill och de små liven tyr sig till syskonparet direkt.

– Lammen är så små, det är mysigt att lyfta upp dem, säger 11-åriga Tilda.

Syskonen är helt överens om vad som är det bästa med djuren vid parkleken Gulsippan i Backlura – att gosa med dem.

”Så fort man försöker klappa hönsen så springer de i väg”

– Lammen och kaninerna är bäst att gosa med, men så fort man försöker klappa hönsen så springer de i väg, säger Tilda.

De små lammen, som kom till världen i början av april, har ännu inte fått sina namn. Men alla ska heta något på bokstaven Ö. Det går fortfarande att lämna förslag i en särskild brevlåda i djurhuset. Vi får tjuvkika på ett par namn – Ögla och Översöt är några av förslagen. Lammen har varje år fått en ny bokstav och i vår är det dags för alfabetets sista.

Och Backlura fritids, som driver verksamheten på entreprenad, är orolig för att det också ska bli den sista lammkullen någonsin. I höst ska kommunen ta över verksamheten från Backlura fritid AB – och än är det inte bestämt hur och vem som kommer att ansvara för djuren i parkleken, som är den enda verksamheten med djurinriktning i hela stadsdelsområdet.

– Vi är väldigt oroliga för att djuren ska försvinna, säger Backlura fritids föreståndare Gun Andersson (i mitten på bilden ovan), som ska sluta efter över 20 år på Gulsippan.

ANNONS

Men stadsdelsdirektören Ulla Thorslund menar att planen är att djuren kommer att få vara kvar.

– Vi håller på att utreda det, men djuren ska inte försvinna. Det finns olika föreningar som man kan koppla in och det är det vi håller på att titta på nu, säger hon.

Kan du garantera att djuren kommer att finnas kvar?

– Som det ser ut just nu, men sedan kan saker och ting förändras. Vi måste söka tillstånd och det ska vi göra så fort nämnden har tagit beslutet, säger Ulla Thorslund.

Och lammen är älskade av många, inte bara barnen. Bland andra hunden Smilla, en stor samojed med yvig vit päls. Hon sticker in nosen genom staketet och försöker locka till sig lammen. Matten Isabelle berättar att hon inte får gå förbi lammen utan att stanna till när Smilla är med. Hunden ska alltid räkna sina lamm och slicka dem rena och fina. Och inte lammen emot. Snart pussas de vid stängslet och det är inte populärt hos Smilla när människor närmar sig, då skäller hon.

– Många tror att hon är aggressiv, men hon skyddar bara sina lamm, säger matte Isabelle och skrattar.

Syskonen Tilda och William gick nyligen med i Gulsippans djurklubb. Där är ungefär 30 barn och unga vuxna medlemmar.

– Vi har möte en gång i månaden och går igenom föreningslivet. Vi diskuterar om vi behöver några nya djur, vilka som ska paras och om ett djur dör så brukar vi ha en liten ceremoni, förklarar fritidsledaren Kicki Pettersson.

”Va? Klippa deras klor?”

Medlemmarna får också hjälpa till med matning, städning och att passa djuren på helgerna. Tar man han om kaninerna så får man också klippa deras klor.

– Va? Klippa deras klor? säger 9-årige William något förskräckt.

Hans storasyster Tilda kan se tjusningen.

– Det låter läskigt – men jag vill göra det! utbrister hon.

Fakta

Djuren på Gulsippan

Höns: Hönsraserna dvärgkochin, dvärgsilke, dansk isbar och öländsk spite finns i parleken. Kycklingarna har inte kläckts här utan hittades i en låda som lämnats utanför parkleken Stora Blecktornsparken.

Får: Sex stycken tackor, Maja, Zelda, Xperia Äbba, Älvan och Ufrodite. Fem stycken lamm, ännu utan namn. Personalen är lite osäker – är Maja dräktig eller inte? I så fall blir det nog något lamm till i parkleken inom en snar framtid.

Kaniner: Flera kaniner finns i parkleken och flera av dem har uppträtt som om de har ungar i magen. Men personalen misstänker att de kanske bara luras.

Källa: Parkleken Gulsippan