ANNONS

Orostider kan ge Nacka fler hyresrätter

På Kvarnholmen planeras för 3 500 nya bostäder, samtliga bostadsrätter
På Kvarnholmen planeras för 3 500 nya bostäder, samtliga bostadsrätter
En osäker bostadsmarknad kan leda till att Nacka får fler hyresrätter.
Det tror åtminstone M och MP i Nacka.
ANNONS

I går skrev Mitt i Nacka om att politikerna nu tar höjd för att byggbolag kan dra sig ur byggprojekt i Nacka på grund av en osäker bostadsmarknad.

Politikerna diskuterar därför en ny strategi för att möta detta scenario, diskussioner som bland annat fördes på en utbildningskonferens i fredags som miljö- och stadsbyggnadsnämnden höll.

Har byggkrav på sig

Tidigare har kommunen haft som krav, och mål, att bygga 13 500 bostäder fram till 2030 för att uppfylla tunnelbaneavtalet, ett krav för att tunnelbanan ska byggas ut till Nacka.

Kommunen har nu höjt byggmålet till 18 000  bostäder för att ta höjd för om byggbolag drar sig ur byggprojekt i mer osäkra tider.

– Vi planerar för fler bostäder om det skulle falla bort, sa Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, till Mitt i.

Kan välja bort bostadsrätter

En konsekvens av det förändrade läget på bostadsmarknaden kan bli att det kommer att byggas fler hyresrätter i Nacka framöver, när byggföretag väljer bort att bygga bostadsrätter på grund av en osäker marknad.

– Vi har sett ett ökat intresse för hyresrätter, än så länge inte i Nacka men i andra kommuner, att man väljer bort att bygga bostadsrätter och istället bygger hyresrätter under de här osäkra marknadsförhållandena, säger Cathrin Bergenstråhle.

ANNONS

Sjöstaden ett exempel

Sidney Holm (MP), som deltog i fredagens utbildningskonferens, tror också han på att byggbolag kan komma att gå ifrån att bygga bostadsrätter och istället satsa på hyresrätter. Han ger som exempel att den situationen delvis uppstod när Hammarby sjöstad byggdes, där en del av bostäderna som var tänkta att bli bostadsrätter istället blev hyresrätter.

Sidney Holm nämner Kvarnholmen som ett lokalt exempel där han gärna ser hyresrätter. På Kvarnholmen planeras för totalt 3 500 nya bostäder som samtliga är bostadsrätter.

– Det kan vara positivt om det byggs hyresrätter, säger Sidney Holm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.