Fågel orsakar pendelkaos resten av dagen

Obs, bilden är ett montage samt från ett annat tillfälle.
Obs, bilden är ett montage samt från ett annat tillfälle.
En påkörd fågel rev ner en ledning vid Rotebro. Något som kommer innebära problem för pendeltrafiken resten av dagen och Trafikverket kan åtgärda felet först i natt.
Hälften av alla tåg är inställda, och av de som går väntas förseningar på en halvtimme.

På pendeltrafikens andra riktiga dag var problemen – som pendlarna i Stockholm fått vänja sig vid under hösten – tillbaka.

Enligt Trafikverket körde ett Arlanda expresståg på en fågel i höjd med Rotebro. Av kraften studsade fågeln upp i en kontaktledning som revs ner.

Första prognosen om när problemet kunde varit åtgärdat var satt till klockan 16. Något som inte är möjligt.

– En ny prognos är satt till klockan 06 i morgon. Vi kommer att stänga av trafiken under natten och två av fyra spår kan användas resten av dagen, säger Josefin Gröndahl, kommunikatör på Trafikverket.

Kaoset tillbaka

Något som riskerar att orsaka pendelårets första ordentliga kaos, och den nya prognosen var inget som SL kände till.

– Det är ny information för mig. Det kan bli problematiskt, förhoppningen var att få igång ett tredje spår, säger Jesper Pettersson, kommunikarör på SL.

Som det ser ut nu kommer hälften av pendeltågen att ställas in. Och av de tåg som går i trafik är hälften av dem upp till 30 minuter försenade, enligt SL.

Linjerna som berörs främst är 40, 41 och 42 mellan Upplands Väsby och Södertälje, samt Märsta och Tumba. Vidare trafikerar linje 42 endast mellan Ulriksdal och Nynäshamn.

– Det här visar hur sårbar infrastrukturen runt Stockholm är, säger Jesper Pettersson.

”Ytterligare ett tråkigt exempel”

Just infrastrukturens sårbarhet är något som SL påpekade när de utvärderade den kaotiska pendlarhösten. Och en av åtgärderna var att sätta press på Trafikverket för att få ordning på järnvägen.

– Tyvärr händer sånt här, men det är ju ytterligare ett tråkigt exempel på problem i pendeltrafiken, säger Jesper Pettersson.

Problemet orsakar även störningar för SJ:s fjärrtåg mot Uppsala. Men även de vidare norrut mot Dalarna.

– Med trafikplanen som den ser ut nu, kan vi vänta ungefär 15 minuters försening på dem, säger Josefin Gröndahl.