Min lokala hjälte

Orsaken till branden än så länge okänd

I fredags inleddes en teknisk undersökning av brandplatsen. Polisen misstänker att branden var anlagd och knackade i fredags dörr i området.

Polisens tekniker släpptes först inte in i fastigheten på grund av rasrik, men i fredags kunde den tekniska undersökningen påbörjas. Med hjälp av en brandhund letade man efter spår av bränn­bara vätskor.

Branden tros ha startat på en balkong på fjärde våningen och upptäcktes av grannar som slog larm. Branden spred sig snabbt och var länge utom kontroll. Blåsten försvårade släckningsarbetet.

– Ibland kan man ha nytta av blåsten och ibland har man nackdel. Vi jobbade med inriktningen att vi skulle klara det men vinden var starkare och brandmassorna större, sade Mats Körner som var räddningsledare på plats.

Det har spekulerats i att det kan ha varit fel på brandspärrarna, som är till för att dela in en fastighet i sektioner så att branden inte fritt kan sprida sig.

– Vi har inga indikationer på det, men vi kommer att utreda hur förutsättningarna var, säger Robert Eriksson vid Storstockholms brandförsvar.

Det är oklart varför det började brinna, men det snabba brandförloppet gjorde att polisen redan på torsdagsförmiddagen startade en förundersökning om mordbrand alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Det finns indikationer på att det inte var en naturlig brand med tanke på det snabba förloppet. Men sedan kan det visa sig att det fanns naturliga orsaker, säger ­Karin Solberg vid Söderortspolisen.

Nu i veckan hoppas polisen få svar på hur branden startade. Polisen har också knackat dörr och pratade i fredags med ett 40-tal grannar i hopp om att hitta vittnen.

Vid denna tidnings pressläggning fanns ingen misstänkt.

Man känner sig sårbar, ­vilsen, ensam.Nino, som saknade hemförsäkring och är hemlös efter branden

Fakta

Flera fastigheter blev utan el, vatten och bredband

Omfattande skador: Skadorna på det eldhärjade huset är omfattande, vinden totalförstördes, och lägenheterna fick rök- och vattenskador.

Utan el: El, vatten och värme slogs ut i flera hus i närheten. Värmen kom inte tillbaka förrän i söndags.

Bredband slogs ut: Även bredbandsnätet drabbades med påföljd att cirka 500 hushåll i Skarpnäck och Bagarmossenblev utan bredband, tv och telefoni i över ett dygn.

Hyresfritt: Ingen kommer att behöva betala hyra under tiden som de är evakuerade. Stockholmshem betalar tillbaka novemberhyran till dem som inte kan återvända till sina lägenheter.

Någon att prata med: Kommunen erbjuder psykosocialt stöd för dem som behöver någon att prata med.