Orsaken till branden ännu ett mysterium

Det är ännu oklart vad som orsakade branden i Skarpnäck förra torsdagen då närmare 200 personer blev hemlösa. Händelsen är fortfarande rubricerad som grov mordbrand alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet och förra veckan fortsatte polisen den tekniska undersökningen av lägenheten där branden startade.

Samtidigt har polisen knackat dörr i området för att samla in vittnesuppgifter – i fredags hade totalt ett 50-tal personer hörts.

– Det är många som bor i området, så det tar tid. Men jag tycker att folk ger ganska samstämmiga uppgifter av vad de har sett, säger Ann Tranefalk, förundersökningsledare vid Söderortspolisen.

Polisen har också hämtat in filmer från SL:s övervakningskameror. Det beror enligt Ann Tranefalk på att filmerna inte sparas så länge och att de samlar in all möjlig information som skulle kunna komma till användning.

– Vi jobbar så brett som möjligt. Vi har fortfarande ingen misstänkt, vi är inte ens nära att ha en misstänkt, säger hon.

De boende fick i förra veckan gå in i lägenheterna tillsammans med sina försäkringsbolag för att värdera skadorna och hämta saker. Även de som saknade hemförsäkring, runt 15 hushåll, fick tillträde till lägenheterna. Den här veckan ska lägenheterna tömmas och ägodelar magasineras så att renoveringen av huset kan påbörjas.

De boende i en av trappuppgångarna beräknas kunna flytta tillbaka om cirka två månader enligt Stockholmshem. För de övriga dröjer det minst sex månader.

Vi har fortfarande ingen misstänkt. Vi är inte ens nära att ha en misstänkt.Ann Tranefalk, Polis