35 000 åskådare på OS-arenan i Tullinge

OS hamra Tullinge split
Här ska det bli plats för 35 000 åskådare om SOK:s planer blir verklighet.
En arena för skidor och skidskytte i Tullinge får plats för 35 000 åskådare.
Botkyrka kommun ska enligt OS-ansökan som nu offentliggjorts leda förhandlingarna med markägarna i Hamra.
Men kommunen har ännu inte tagit någon ställning i OS-frågan berättar Botkyrka kommuns planeringschef Lars Olson.

För ett par veckor sedan lämnade SOK in ansökan om att anordna OS och Paralympics i Stockholm. Nu har ansökan som visar planerna i för kandidaturen publicerats offentligt. Hamra i Tullinge är som Mitt i berättat tidigare huvudalternativet för en tävlingar i längdskidor och skidskytte.

30 000 ståplatser

Nu framgår också att SOK ser framför sig en arena med plats för 35 000 åskådare i det gamla grustaget i Hamra. Det handlar om 30 000 ståplatser och 5 000 temporära sittplatser. Högklassiga snökanoner ska säkra tillgången på snö i spåren.

Det finns inga ställningstaganden än från Botkyrka kommun.

Lars Olson, Botkyrka kommun

292 miljoner kronor

Enligt ansökan skulle en arena i Hamra kosta drygt 292 miljoner kronor att bygga. Hur finansieringen ser ut är ännu inte klarlagt enligt SOK.

Förhandla med De Laval

SOK skriver också att planen är att Botkyrka kommun ska förhandla fram ett avtal med De Laval som i dag äger marken.

– De Laval som äger marken i dag har ingen har ingen större användning av det uttjänta grustaget. De är nog intresserade av ett markbyte eller en försäljning, säger Krister Kalte som är vd på kommunala bolaget Upplev Botkyrka AB

”Inga ställningstaganden”

Enligt Lars Olson finns ännu inget ställningstagande från Botkyrka kommuns sida i OS-frågan.

– Det finns inga ställningstaganden än från Botkyrka kommun. Vi har direktiv från politiken att hålla kontakten med SOK, säger Lars Olson som är planeringschef på Botkyrka kommun.

Han forsätter:

– Vi lyssnar på dem så får vi se var vi hamnar någonstans. Om vi dessutom får chansen att prata om kollektivtrafik, vägar och Tullinge station så är det bra, säger Lars Olson.

Kommunen: Bostäder inte möjliga

SOK skriver att Hamra redan i dag är utpekat som ett område för rekreation i Botkyrka kommuns planer. Enligt Lars Olson går det inte att bygga bostäder här eftersom området ligger på en skyddad vattentäkt

Efter OS är det tänkt att OS-arenan skalas ned och används som en året runt-arena för tävlingar och träningar i skidor, skidskytte, cykel och rullskidor. Planen är att den även ska vara öppen för motionärer och tillgänglig för personer med funktionsnedsättning då arenan anpassats för Paralympics.

– Vi redovisar våra planer men ingenting är spikat till 100 procent, påpekar Mats Olsson som är pressansvarig för Stockholm-Åre 2026. Vi återkommer om detaljer ändras, och det är ju sju år kvar till OS.

Då arrangeras OS

I december uttryckte,  Robert Aslan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, sig försiktigt positivt till OS-tävlingar i Botkyrka när han talade med Mitt i:

– Vi ser positivt på att man tittar på OS, det finns platser i Botkyrka som säkerligen lämpar sig till detta. Det viktiga är att man till detta ser på infrastruktur och stärker kollektiv- och biltrafik, har Robert Aslan.

Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.