ANNONS

OS-paviljong i Sollentuna

Shiso Kanaguri, japanen som försvann.
Shiso Kanaguri, japanen som försvann.
Vändpunkten för maratonloppet låg strax norr om Sollentuna kyrka.
Vändpunkten för maratonloppet låg strax norr om Sollentuna kyrka.
Löparna skyddade sig med mössor emot hettan under loppet.
Löparna skyddade sig med mössor emot hettan under loppet.
En japan som försvann och en portugis som avled av vätskebrist. Det är bara två av händelserna under det dramatiska maratonloppet genom Sollentuna som nu fått en egen utställning.
ANNONS

På onsdagen invigdes OS-paviljongen i Sollentuna med en utställning om det historiska maratonloppet under solskensolympiaden 1912. Maratonloppet som startade på Stockholms Stadion gick upp till en plats strax norr om Sollentuna kyrka där löparna vände för att sedan springa tillbaka längs med Norrviken och Tureberg till staden.

Maratonloppet var olympiadens stora höjdpunkt. Stadion var fullsatt med 22 000 åskådare och längs banan stod flera tiotusentals för att uppleva ett minst sagt händelserikt lopp.

69 deltagare startade, men bara 35 gick i mål, mycket på grund av värmen denna julidag i Stockholm.

Portugisen Fracisco Lázaro kollapsade av vätskebrist i hettan och avled dagen därpå, men mest uppmärksammad i efterhand har berättelsen om Shiso Kanaguri blivit. Under smeknamnet ”japanen som försvann” har legenden spridits i årtionden om den unge japanske löparen som efter tre mils lopp stannade för att dricka hallonsaft och äta bullar i trädgården hos den gästvänliga familjen Petré i Tureberg.

Han lär sedan ha fått skjuts tillbaka till sitt hotell i stan för att flyga hem till Japan utan att meddela arrangörerna. Över 50 år senare kom han tillbaka och genomförde slutspurten av loppet, där han enligt legendariske radiorösten Sven Jerring klockade in på tiden 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.

Den 14 juli 2012, på hundraårsdagen av OS-loppet, anordnades ett jubileumsmarathon i Stockholm. I samband med det avtäcktes en minnesplakett vid en ceremoni i Sollentuna där ättlingar till familjen Petré deltog liksom Japans ambassadör. Plaketten sitter på platsen för familjen Petrés hus 1912, där idrottshallen Satelliten nu ligger.

I Sollentunas OS-paviljong vid Klockargården kan man nu se bilderna på Kanaguri och de andra löparna i detta dramatiska maratonlopp, såväl som jubileumsloppet 2012. Utställningen innehåller både bilder och texter och kommer att sitta uppe under lång tid framåt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.