ANNONS

Osäker framtid för lyckat jobbprojekt

Coacherna Bashar Tancro Hussein och Patricia Karlsson träffar ungdomarna flera gånger i veckan.
Coacherna Bashar Tancro Hussein och Patricia Karlsson träffar ungdomarna flera gånger i veckan.
Projektet Stargate skulle hjälpa ung­domar som ”fallit mellan stolarna”.

Nu, ett år efter starten, hotas projektet av nedläggning.
ANNONS

Linnea Sundell var 16 när hon hoppade av gymnasiet. Trakasserier och ryktesspridning gjorde skolgången outhärdlig och efter ett hatbrev från en av skolans elever bestämde hon sig.

– Jag mådde väldigt dåligt och kände mig skoltrött. Att hoppa av kändes som den bästa utvägen, säger hon.

En kort tid efter avhoppet skrev hon in sig i Stargates sysselsättningsprogram. I ett eget projekt fick hon möjlighet att utveckla sitt intresse för skrivande och fyra månader senare debuterade hon med boken ”Som spöken om natten”. I höst börjar hon en studieförberedande linje på en folkhögskola i Sundbyberg.

– Det känns häftigt, jag är stolt. Det var många som inte trodde att jag skulle fixa det här, säger hon.

Projektet är populärt. Mål­et att skriva in 20 ungdomar nåddes redan i somras och hittills har 14 ungdomar från Sollentuna slussats ut i jobb eller studier.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Maria Netz, projektledare för Stargate i Sollentuna.

Men utmaningarna är många, 300 ungdomar under 24 år står fortfarande utan jobb och 20 procent i varje årskull misslyckas med att fullfölja sin gymnasieutbildning inom fem år. Dessutom upphörde Ungdomsstyrelsens bidrag vid årsskiftet. Det stod för hälften av projektets finansiering.

– Det viktigaste är att kommunen fortsätter driva verksamheten, behovet är väldigt stort, säger Maria Netz.

Enligt Anders Morin (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är det osäkert vem som kommer att driva verksamheten i framtiden.

ANNONS

– Vi jobbar hela tiden med att höja sysselsättningsgraden bland unga, till exempel öppnar vi i februari en ny mottagning vid arbetsförmedlingen i city. Om Stargate kommer att vara en del i arbetet vet vi inte än, säger han.