Osäker framtid för parken

Emelie Hedberg, 34, och dottern Lotta plockar vitsippor i Slaktarbacken. Lotta önskar sig rosa och lila blommor i parken.
Emelie Hedberg, 34, och dottern Lotta plockar vitsippor i Slaktarbacken. Lotta önskar sig rosa och lila blommor i parken.
Många går förbi Slaktarbacken vid Solna centrum varje dag, utan att någonsin gå upp i parken. Nu föreslår Solnabon Thomas Krzeminski att den ska bli en temapark för barn, ungefär som Mulle Meck-parken.

Solen letar sig ner genom trädgrenarna på Slaktarbacken. Marken är täckt av en bädd av vitsippor.

Emelie Hedberg och dottern Lotta strosar förbi. Lotta springer upp och plockar några vitsippor. Men mellan det natursköna är gångbanan täckt av krossat glas på flera ställen. Bänkar och papperskorgar är trasiga.

– De skulle ju kunna rensa lite sly här. Göra det mer parkliknande, säger Emelie Hedberg.

Slaktarbacken kallas ibland för fylleparken och Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att parken är en samlingsplats för missbrukare. Vissa Solnabor tycker därför att det är obehagligt att gå upp där.

Tidigare har det funnits planer på att bygga ett kulturhus i parken, men de har lagts på is.

För några veckor sedan skrev Thomas Krseminski, ledamot i Barn- och ungdomspartiet (BUS), på Facebook om sin idé att skapa en temapark på Slaktarbacken. Inspirationen är Mulle Meck-parken i Järvastaden. Han tänker sig en temapark utifrån barnboksförfattaren Jan Lööfs böcker. Inlägget fick många positiva kommentarer.

– Jan Lööf är ju en Stockholmsprofil så det skulle passa och Mulle Meck-parken är otroligt populär. Det skulle kunna vara teman från hans böcker. Kanske kan man ha ett bokhus och samarbete med biblioteket, säger Thomas Krseminski.

Han tycker att det centrala läget är optimalt.

– Man skulle göra något vettigt av parken och samtidigt tror jag att det skulle locka barnfamiljer till Solna.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M), gör varken tummen upp eller ner för förslaget.

– Vi får titta på det när vi gör en ny plan för Solna centrum. Alla inspel är bra. Sedan om det ska bli en park eller bostäder kan jag inte säga, säger han.

Emelie Hedberg tycker inte att det behövs en ny lekpark.

– Det är nära både till Skytteholmsparken och Hagalund. Jag skulle hellre se en fin park med bänkar och kanske ett kafé på toppen, säger hon.

Vad skulle du vilja se i parken?

Marjan Jalilian, 39, Ulriksdal:

– Det skulle vara kul om det blev picknickvänligt, om man kan köpa med sig något från centrum och äta där. Och barnvänligt med lekredskap.
Mahammad 
Handuke, 65, Sundbyberg:

– Jag brukar vara här i parken. Jag tycker att de borde göra något barnvänligt, det är ett bra läge nära centrum.
Rickard Johansson, 55, Åkeshov:

– Jag tycker att de borde låta oss vara som sitter här på bänkarna, vi är oförargliga. Men det borde bli bättre städning, det är ofta glassplitter på gångarna.
Jessica Agert, 44, Skytteholm:

– Det sitter ofta folk och dricker här, barnen tycker att det är spännande men vågar samtidigt inte gå in därför. Det skulle kunna bli en inspirerande naturlekplats.
Gösta Berg, 72, Frösunda:

– Det har alltid kallats för fylleparken och förr satt folk där innan matcherna på Råsunda. Jag tycker att de borde bygga bostäder i parken, det är det som behövs.