ANNONS

Osäker framtid för tältläger på Söder

De EU-medborgare som bor i tältlägret på Långsholmen skulle avhysas. Men vräkningen ställdes in och läget är fortfarande oklart.

Samtidigt klagar allt fler på skräp och mänsklig avföring i buskarna.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i berättade tidigare i vintras om tältlägret på Långholmen som sedan ett halvår utgör hem för ett 30-tal hemlösa EU-medborgare.

Då fanns det ett beslut om att personer i lägret skulle avhysas. Men det blev inte av eftersom stadsdelsförvaltningen avvaktade besked från den nya rödgrönrosa majoriteten i stadshuset.

– Vi vill vara restriktiva med avhysningar för att ge oss själva tid att vrida och vända på frågan, sa det miljöpartistiska socialborgarrådet Åsa Lindhagen då.

Innan julledigheten presenterade hon ett löfte om mer resurser för de fattiga EU-medborgarna. Bland annat ska ytterligare 5,3 miljoner kronor avsättas till bland annat fler sovplatser och ökade resurser till social­jouren. Men vad som ska hända med tältlägren är fortfarande en öppen fråga.

Ewa Larsson (MP) är nytt social­borgarråd i Stockholm och kan inte ge något besked om vad som ska hända med lägret.

– Det allra viktigaste är respekten för de människor som kommer hit. Att vi berättar för dem vilka möjligheter som finns, att vi inte avhyser dem utan att erbjuda ett alternativt boende för en kortare period. Det är det konkreta just nu.

Samtidigt ökar antalet klagomål på tältlägret och påstådda sanitära problemen. Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera Södermalmsbor som klagar över skräp och att människor i brist på offentliga toaletter uträttar sina behov i buskarna på Långholmen.

Även parkförvaltningen känner till problemen med att människor använder buskarna som toalett. Nu har en av park­entreprenörerna fått som extra uppdrag att två gånger i veckan ta reda på avföringen, berättar Kenneth Kempendahl, parkingenjör vid stadsdelförvaltningen.

– Det här måste tas reda på, det kan ju inte bara ligga ute i parkerna, säger han.

ANNONS

Problemet med avföring har även fått följder för barnen på förskolan Pysslingen som har sina lokaler ett stenkast från lägret. Förskolechefen Lili Sjöberg ­säger att man inte längre låter barnen leka i området.

– Vi har valt att gå med barnen till andra ställen på Långholmen. Ön är ju stor, säger hon.