ANNONS

Ambulanshelikoptern kan flytta till Bromma

Ambulanshelikoptern kan flyttas från Mölnvik till Bromma.
Ambulanshelikoptern kan flyttas från Mölnvik till Bromma.
Ambulanshelikoptern i Mölnvik är älskad av Värmdöborna sedan över 20 år. Men nu talar mycket för att flygverksamheten flyttar. Kanske redan i höst.
ANNONS

Ambulanshelikopterns placering i Värmdö var från början provisorisk och efter snart 26 år finns fortfarande inget permanent tillstånd för den.

Länsstyrelsen utfärdar tillstånd. Värmdö kommunen och landstinget är de som ska ansöka om det. Sista tiden att begära tillfälligt tillstånd är i september, men än har ingen ansökan lämnats in.

Först måste säkerheten garanteras, menar sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M). Och om det inte går, har tjänstemän redan börjat titta på andra placeringar.

Marie Ljungberg-Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

– Att ansökan inte är inskickad till Länsstyrelsen handlar om att vi först vill veta att allt är klart med alla faktorer som spelar in, som flygsäkerhet, och vi för därför en dialog med Länsstyrelsen om vilka krav som ställs, säger hon.

Hon säger samtidigt att Mölnvik är bästa platsen för helikoptern.

ANNONS

Underkänner säkerheten

Flera personer som Mitt i har pratat med underkänner dock säkerheten i Mölnvik.

En av dem är Pär Berglund. Fram till i juni var han flygplatskoordinator i Gustavsberg, en av två som ansvarar för transportstyrelsens krav på flygsäkerhet.

– Jag har klivit av min befattning, för att det inte är säkert. Jag vill inte ha det ansvaret, det funkar inte längre, säger han.

På vilket sätt är det inte säkert?

– Vi uppfyller inte kraven för hinderfria in- och utflygningar. Till exempel har vi tredje man för nära inpå allting, vi kan ju till exempel inte ha lastbilar som inkräktar på helikopterns flygplats, säger Pär Berglund.

Flyger rakt över en bensinstation

Även Tommy Hellström, baschef i Mölnvik, säger att det finns stora problem för helikoptern.

– Vi har ett stort köpcentrum här. Vi flyger över en bensinstation och ett fullsatt McDonalds, man behöver ju inte vara flygplatschef för att förstå att det inte är säkert, säger han.

”Vi flyger över en bensinstation och ett fullsatt McDonalds, man behöver ju inte vara flygplatschef för att förstå att det inte är säkert”

Tommy Hellström, baschef

Med ett tillstånd som går ut i september finns det, enligt källor till Mitt i, bara en plats som är aktuell; Bromma flygplats. Där finns redan alla papper som krävs för att flyga.

– Nu är det jättebråttom, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Mölnvik flyger helikoptern nära bebyggelse.

Hon tror dock att det fortfarande går att få dispens på flygtillstånd.

– Det är så vi har gjort hittills, säger hon.

”Behöver agera tydligare”

Oppositionsrådet Mikael Lindström (S) är orolig för att helikoptern försvinner redan i höst. Och kritisk till hur saken har skötts.

– Landstinget och Värmdö kommun behöver agera mer kraftfullt och tydligt. Även med att ta fram alternativa placeringar i Värmdö. Tillståndet går ut i september och då gäller det att snabba på för att hitta lösningar, säger han.

Fakta

Kommunens förslag

De platser i Värmdö som bedöms möjliga för placering, enligt kommunen, är:

  • Södra Mölnvik
  • Ingarökrysset
  • Tjustvik
Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.