Osäkert läge för Komvux i Värmdö

Ska komvux i Värmdö läggas ner? Det undrar Lärarförbundet, som nu kräver svar från kommunledningen, efter att verksamheten länge dragits med underskott.

”Vi kan inte stillatigande se hur skolans öde avgörs av beslut som fattas utifrån en undermålig konsultrapport och okunniga tjänstemän”.

Så börjar Lärarförbundet sitt brev till kommunledningen och kommundirektör Stellan Folkesson. I det undrar de om Komvux håller på att läggas ner.

Bakgrunden är den konsultrapport som kom i slutet av januari. Enligt den är det inte mycket som står rätt till inom vuxenutbildningen i Värmdö.

Budgeten ska vara i obalans, rollerna mellan chefer och övriga medarbetare otydlig och elever inom SFI stannar kvar för länge i ett läge där konkurrensen mot andra anordnare är stor. Dessutom riktas skarp kompetens mot chefer.

”I sämsta fall har man inte kontroll och kunskap överhuvudtaget” är en av formuleringarna i rapporten, som syftar på chefers hantering av budgetunderskottet.

Både socialdemokraterna och Miljöpartiet har riktat stark kritik mot rapporten, som de menar pekar ut enskilda chefer och tar bort ansvar från kommunledningen. Och nu larmar även lokala ombud från Lärarförbundet om situationen inom Komvux.

I ett brev skickat till både kommunstyrelsen och kommundirektör Stellan Folkesson skriver de att de befarar att Värmdös vuxna elever kommer att få åka till Stockholm för att studera på Komvux.

”Personalen på Komvux Värmdö kämpar för att skolan ska överleva med hållbar finansiering och bibehållen kvalitet och vi kan inte stillatigande se hur skolans öde avgörs av beslut som fattas utifrån en undermålig konsultrapport och okunniga tjänstemän” skriver de.

Nu hoppas Lärarförbundet få till ett möte med kommunledningen.