Osäkert läge för nytt kampsportcenter

Leif Keiski, Mikael Lindström, Lars Myrberg, Zoltan Sarossy och Majid Ahadpour står bakom medborgarförslaget.
Leif Keiski, Mikael Lindström, Lars Myrberg, Zoltan Sarossy och Majid Ahadpour står bakom medborgarförslaget.
Ökad trygghet, meningsfull sysselsättning och nya mötesplatser. Men också dyrt och risk för snedvriden konkurrens.

Så skulle man kunna sammanfatta den utredning som nu gjorts kring det uppmärksammade förslaget om ett nytt kampsportcenter.

Det var förra hösten som flera mycket meriterade boxare och kampsportare gick samman och skrev ett medborgarförslag om att skapa ett nytt kampsportcenter i Väsby. Centret skulle inte bara ägna sig åt idrott utan också hjälpa ungdomar med läxhjälp och göra trygghetsvandringar i Väsby. Sport is my gang kallades konceptet.

Kommunen bestämde sig för att utreda förslaget grundligt. Nu är rapporten klar. Flera stora fördelar lyfts fram. Bland annat att verksamheten kan fånga upp ungdomar på glid, att Vilundaparken skulle bli en ännu viktigare mötesplats och att tryggheten i Väsby på sikt skulle kunna öka.

Men det finns också hinder, konstaterar rapporten. Inte minst kostnaden. Verksamheten skulle enligt rapporten kosta lika mycket som två nya fritidsgårdar men samtidigt rikta sig till en smalare publik. Rapporten lyfter också fram risken med att betydligt fler killar än tjejer lockas av verksamheten och att andra föreningar kan uppfatta satsningen som orättvis.

Förslaget ska nu lyftas in i ett framtida budgetarbete men ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden Leif Bejhed (V) tycker att det går för långsamt.

– Jag blir lite trött när jag ser att det håller på att gå i stå. Vi i majoriteten måste göra satsningar som gör skillnad och då behöver vi förverkliga Sport is my gang.

Leif Bejhed tycker inte att jämförelsen med fritidsgårdar är korrekt.

– Det blir att jämföra äpplen och päron. På några års sikt kommer centret också att få intäkter och kan bli självförsörjande, säger han.

Tror du att det här blir verklighet?

– Jag kommer att försöka påverka mitt kommunalråd för att det ska bli det, säger Leif Bejhed.

Läs mer här:

Boxarnas idé utreds

Boxargänget vill stoppa stöket