ANNONS

Oscar och Lovisa ska ut på turné

Tage Andersson, Linn Wahlgren, Oscar Alström och Lovisa Mannerberg spelar i Snövit.
Tage Andersson, Linn Wahlgren, Oscar Alström och Lovisa Mannerberg spelar i Snövit.
Tage Andersson, Oscar Alström, Linn Wahlgren och Lovisa Mannerberg spelar i Snövit.
Tage Andersson, Oscar Alström, Linn Wahlgren och Lovisa Mannerberg spelar i Snövit.
10-åringarna Oscar Alström och Lovisa Mannerberg från Nora är två av musikalstjärnorna i Snövit som har premiär på Maximteatern på söndag.

– Det är lite pirrigt i magen, säger Lovisa.
ANNONS

Scenen ska byggas inför kvällens repetition, folk trillar in en efter en och mitt i allt ska aktörerna hinna få en bit mat i magen. Det råder febril aktivitet på Maximteatern på Karlaplan. När vi hälsar på är det mindre än två veckor till premiären av Snövit – The musical.

Men några premiärnerver märks knappt hos fyra av musikalens yngre aktörer – Danderydsborna Oscar Alström och Lovisa Mannerberg och Linn Wahlgren och Tage Andersson från Täby.

– Det kommer att vara pirrigt innan man ska in, men sedan släpper det nog på scenen, säger Linn Wahlgren.

Alla har gått en hel dag i skolan, men det hindrar dem inte från att orka repetera flera kvällar i veckan, eftersom de får göra något som de älskar.

– Det är väldigt roligt. Det som är så bra med musikal är att du både får sjunga, dansa och spela teater. Det är allt i ett, säger Oscar.

Han är en rutinerad musikalstjärna efter sin roll som kungen av sork i Trollkarlen från Oz. Den gjordes av samma regissör som Snövit – Robert Dröse, som gillar att jobba ihop med barn.

– Det är jättekul. Barn ger lite extra glädje och de har ohämmad fantasi. Och här på teatern är vi ju egentligen alla förvuxna barn, det är bara lite olika längd på oss, säger han och skrattar.

Robert Dröse har gjort Bröderna Grimms klassiska saga i en helt ny tappning med nyskriven musik och alla dvärgar vi träffar i lunchrummet heter Konrad. Så den som är van vid Disneyversionen kommer att få en helt annan upplevelse.

Lovisa och Linn tycker att det bästa med musikalen är att den är rolig och låtarna är väldigt bra.

ANNONS

– Låtarna är modernare och roligare än originalet och det är både vuxenskämt och sådant som barn gillar, säger Lovisa.

Totalt är det nio barn i åldrarna 8–12 år i ensemblen. De har alla fått gå på audition och för varje föreställning får de ett barngage, precis som vilken musikalstjärna som helst, berättar produktionsledaren Madde Wallqvist.

– Barnen spelar en stor roll i musikalen, säger hon.

Alla barn spelar korpar, kaniner, stadsfolk och flickorna turas om att vara lilla snövit. För Tage Andersson är det första gången han är med i en musikal, men han tycker inte att det är svårt med flera roller.

– Nej, det är bara kul. Och jag kan tänka mig att spela vad som helst. Det är bara så kul med teater, säger han.

I vår drar de ut på Sverigeturné. Totalt ska 30 städer besökas och barnen får turas om var tredje helg för att de även ska hinna med skolan.

– Det kommer nog att bli en del hemlängtan, men också väldigt roligt, säger Linn.

Fakta

Snövit

Några i ensemblen:

Stora snövit: Ellen Bergström

Elaka drottningen: Nanne Grönwall

Prinsen: Yohio

Snövits fader Konungen: Kalle Rydberg

Den fega härolden: Niclas Wahlgren

Regissör: Robert Dröse

Producent: Anna Norberg

ANNONS