Oscars församling söker frivilliga till transitboende

Oscars församling vill starta ett transitboende för flyktingar på Östermalm. Nu söker man volontärer som vill hjälpa till.

– Vi kollar lokaler och vill dra igång till årsskiftet, säger Hans Rhodin, kyrkoherde i Oscars församling.

Men för att boendet ska bli verklighet är det nödvändigt att man hittar volontärer som vill hjälpa till. Bland annat behövs det hjälp med matlagning och hämtning och lämning på centralen – och dessutom behöver man personer som kan sova på boendet.

– Vi måste ha någon form av utbildning kring säkerhet och rutiner. Och eftersom vi inte kan utbilda personer bara för att komma dit en enstaka kväll behöver man kunna hjälpa tre-fyra dagar i månaden, säger Hans Rhodin.

Av säkerhetsskäl vill man inte säga vilka lokaler man tittar på. Men om allt kommer igång kommer det att röra sig om ett tiotal bäddar, någonstans i Oscars församlingsområde.

Anmäler sig inte tillräckligt många frivilliga kan kyrkan ändå komma att bistå Migrationsverket med en lokal, som de sedan i så fall kan driva.

– Man måste inte var medlem i Oscars församling för att höra av sig, men man ska brinna för att vi på ett värdigt sett tar emot flyktingar. Vi ser gärna någon som kan lite olika språk, säger Hans Rodin.

Engelbrekts församling kommer att starta en övernattning för EU-migranter i november, men har inga planer just nu för transitboende för flyktingar. Däremot har man fortsatta insamlingar som går till flyktingarbete.

Insamlingar har man även i Hedvig Eleonora församling. Där kommer man även att hjälpa till med att värva volontärer till Oscars projekt. Däremot har man inte möjlighet att starta ett eget transitboende då kyrkan har brist på lokaler.

Vill man anmäla sig som volontär till Oscars församling går det att mejla till: frivillig@oscarsforsamling.se