Oseriösa familjehemskonsulter rensas bort

Kommunen har granskat 17 konsulter.
Kommunen har granskat 17 konsulter.
Vallentuna kommun har avslutat samarbetet med en familjehemskonsult som inte höll måttet. Och det kan komma att bli fler.

Vallentuna kommun har granskat 17 konsultbolag som för kommunens räkning hittat familjehem där främst ensamkommande flyktingbarns placeras.

Trycket har varit hårt på socialförvaltningen att hitta jourhem åt den ökande strömmen ensamkommnde som kommunen har ansvar för att placera. Det har, enligt kommunen lett till att grundliga kontroller av de konsulter som anlitas för att hitta jourhem inte har hunnits med.

I december gjorde kommunen en Lex Sara anmälning att om att barn placerats i kriminellt belastade hem. Det är bakgrunden till att kommunen nu har granskat samtliga familjehemskonsulter. Några av de granskade har visat sig ha någon bland ägare eller styrelsemedlemmar som förekommer i brottsmisstankeregister.

Kommunen har helt klippt banden med ett av konsultföretagen och det kan komma att bli fler, då några granskas vidare. Kommundirektör Victor Kilén tycker att det är olyckligt att oseriösa konsulter anlitats med är nöjd mer att en granskning nu har gjorts.

– Det är väldigt bra att de företag som är familjehemskonsulter, som vi anlitar har granskats. Alla problem och felaktigheter måste uppdagas. Vi ska se till att barnen som berörs får bästa möjliga omvårdnad, säger han i ett pressmeddelande på Vallentuna kommuns hemsida.