Oseriösa företag dumpar skräp i Vallentuna

Dumpat soplass vid Karlbergsvägen i södra Vallentuna från i somras.
Dumpat soplass vid Karlbergsvägen i södra Vallentuna från i somras.
Dumpat soplass i naturen vid Karby i somras.
Dumpat soplass vid Karlbergsvägen från i somras.
Sängar, matrester och i bland hela kontorsmöblemang som dumpas i naturen blir allt vanligare i Vallentuna.
För att ställa ägarna till avfallet mot väggen letar kommen efter spår bland soporna.
– Lyckas vi spåra nedskräparen ringer vi dem och ber om en förklaring, säger Beri Fajic, avfallshandläggare i Vallentuna kommun.

Den som promenerade förbi Kvarnkullen en dag kring årsskiftet kunde se ett helt kontor med stolar, skrivbord, pärmar och hurtsar ligga och skräpa på marken. Företeelsen med grovavfall som avstjälps direkt i naturen är inte ett ovanligt fenomen förklarar Beri Fajic.

– Vi har drabbats av problematiken med mindre seriösa företag som hämtar avfall hemma hos folk och sen dumpar det på kommuners marker, säger han.

De städade undan alltsammans inom 24 timmar som vi bad dem att göra, för att inte bli polisanmälda

Säger Beri Fajic.

Hämtas och kastas i naturen

Problemet började växa efter att en sopphämtnings-app lanserades som fungerar i likhet med de som finns för taxiresor och lägenhetsuthyrning.

– Vem som helst kan ansluta sig till appen och erbjuda hämtning och sortering av ditt avfall. Men i ställer för att köra det till Hagby väljer en del att slänga det i naturen.

Eftersom det kostar pengar för företag att slänga på återvinningscentraler uppmanar Beri Fajic allmänheten att ska vara misstänksam mot sophämtning till låga priser.

– Du som avsändare är alltid ansvarig för avfallet du skickar iväg och många glömmer att fråga var det ska hamna. Vi hade en incident där en lastbil hade vräkt ett helt soplass vid vägkanten och sen hittade vi ägarens verksamhet hundrameter bort.

Städades upp på ett dygn

Vid större nedskräpningsärenden försöker kommunen alltid ta reda på vem avfallet tillhör innan de påbörjar sanering. Bland kontorsmöblerna på Kvarnkullen fann avfallshandläggarna en företagsadress.

– De hade anlitat ett företaget som hade dumpat avfallet där. Men de städade undan alltsammans inom 24 timmar som vi bad dem att göra, för att inte bli polisanmälda.

Fakta

Kostnaden för dumpat avfall i Vallentuna

  • Vallentuna kommun spenderade 48 000 kronor på sanering av dumpat avfall på kommunens mark under 2017, kostnaden för 2016 var mellan 20 000 och 25 000 kronor.
  • Via appen ”Tryggt och snyggt” kan Vallentunaborna anmäla nedskräpningsärenden till kommunen.
  • Under 2017 mottog kommunen 129 klagomål på nedskräpning vid olika platser i Vallentuna (Klagomål som rörde glas och tidningsinsamlingar är inte medräknat eftersom det står under FTI:s ansvar)
  • Villaägare i Vallentuna som får sitt hushållsavfall hämtat av Ragn-sells kan beställa kostnadsfri hämtning av grovavfall upp till 1,5 m3 två gånger per år, och en gång per år för fritidshus.
Källa: Vallentuna kommun