ANNONS

Oseriösa hantverkare lurade Täbybo på hundratusentals kronor

Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.
Sedan ett par veckor är de här.

De kringresande hantverkarna som varje sommar åker landet runt och lurar folk på pengar.

En 70-årig Täbybo fick betala 285 000 för ett jobb som skulle ha kostat tusen kronor.
ANNONS

Ett av de säkraste tecknen på att sommaren är nära har kommit till Täby. De kringresande hantverkarna är här, och i deras spår följer mängder med klagomål från personer som menar att de blivit lurade.

– De kommer ungefär samtidigt som tussilagon, men tyvärr blir de kvar längre, säger Christer Sandström, presstalesperson på polisen i Roslagen.

Han berättar att polisen i Täby de senaste veckorna fått in ett antal fall som handlar om de kringresande hantverkarna.

– Och det är nog betydligt fler än som vi får kännedom om, säger Christer Sandström.

Just ni driver polisen ett ärende där en man i 70-årsåldern boende i Täby anlitade hantverkarna för tvätta hans tak. Det överenskomna priset var 1000 kronor. Men efterhand började hantverkarna upptäcka fel, och priset steg. Till slut betalade mannen 285 000 kronor till hantverkarna. Det var först när de krävde honom på ytterligare 285 000 kronor som fallet upptäcktes. Mannen försökte nämligen ta ett lån och banken kontaktade polisen.

Enligt Christer Sandström är det ett typexempel på hur det går till. Hantverkarna kontaktar någon, ofta en äldre person, och erbjuder sig genomföra ett arbete för en billig peng. Initialt är de trevliga, men så börjar de hitta fel och priset stiger snabbt. Snart släpper de den trevliga fasaden och blir istället hotfulla.

– Det är ett klassikt åldringsbrott, men de är svåra att bevisa. Många vill inte anmäla eftersom de tycker det är skämmigt, säger han.

Ofta går det inte att bevisa brott även om man anmäler. Det är svårt för polisen att bevisa att hantverkarna gör något direkt olagligt. i fallet med Täbybon driver man det som ett bedrägerimål eftersom man misstänker att hantverkarna medvetet förstört mannen tak. Om det kommer att gå att bevisa är dock långt ifrån säkert.

Därför försöker polisen jobba förebyggande genom att gå ut och varna allmänheten.

ANNONS

– Generellt kan man säga såhär: oseriösa hantverkare ringer på dörren och erbjuder sina tjänster, seriösa hantverkare får man kontakta själv, säger Christer Sandström.

De flesta av de kringresande hantverkarna är irländska medborgare och talar engelska. Men enligt Christer Sandström finns det inga garantier att man är säker så länge hantverkarna pratar svenska.

– Initialt framstår de som väldigt seriösa, med svenskskrivna prospekt, säger han.

Fakta

Så skyddar du dig

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: www.polisen.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.