Min lokala hjälte

Oskar står utan gymnasieplats

Lidingöbon Oskar Lindström är överraskad av att han inte fått en plats på Hersby gymnasium. Nu tvingas han söka skolor i andra kommuner.
Lidingöbon Oskar Lindström är överraskad av att han inte fått en plats på Hersby gymnasium. Nu tvingas han söka skolor i andra kommuner.
Nästa vecka drar en ny gymnasietermin igång. Men 108 ungdomar får inte plats i Hersby gymnasium. Större barnkullar är en orsak. Oskar Lindström tvingas söka plats i andra kommuner.

Det är många ungdomar på Lidingö som börjar gymnasiet nästa vecka. Men det är långt ifrån frid och fröjd på Lidingö. Eftersom årskullen som är födda år 2000 är större än i fjol så får många Lidingöungdomar inte plats på öns enda kommunala gymnasium, Hersby. Det är 108 ungdomar som står på reservplats och många är Lidingöbor.

Oskar Lindström är en av dem.

– Det är tråkigt. Jag är förvånad, det var ingenting som jag förväntade mig. Men svaret vi har fått är att vi som ansökt inför årets termin är så många. Det är en stor kull som är födda år 2000, säger han.

Eftersom många Lidingöbor vill komma in på Hersby gymnasium så har kravet på betygen höjts.

– Jag trodde jag skulle komma in men nu ser jag att jag borde ha studerat ännu hårdare. Jag förväntade mig att komma in och jag känner säkert 10-12 personer som inte heller kommit in. Även personalen är chockad över detta har jag hört, säger Oskar Lindström.

Maria Wersäll, områdeschef för bland annat Hersby gymnasium:

– Det är ett enormt tryck i år. Det är fler som har sökt plats i Hersby än vad vi trodde. Jag kan idag inte svara på hur många ungdomar från Lidingö som står på reservlistan och hur många det är från andra kommuner.

Gångsätra gymnasieskola lades ner för ett par år sedan. Var det ett felaktigt beslut?

– Det var ett politiskt beslut. Det rör sig inte om så många så att det skulle kunna fylla Gångsätra skola. Men vi måste nu titta på hur många det handlar om och analysera detta. Det finns planer på att eventuellt bygga ut Hersby ytterligare till nästa år. Eller så ska vi organisera det på ett annat sätt.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.