ANNONS

Ostadigt väder fick fart på shoppingen

Liza Tuvesson på Balders bröd har haft fler kunder än vanligt under sommaren. Här hjälper hon Lisa Wagner.
Liza Tuvesson på Balders bröd har haft fler kunder än vanligt under sommaren. Här hjälper hon Lisa Wagner.
Sommaren 2015 har inte varit något att hurra för. Men handel och service har dragit fördel av det dåliga vädret.

– När det regnar ute har vi fullt hos oss, säger Liza Tuvesson på Balders bröd.
ANNONS

I sommar har vädrets makter gynnat handlarna. Regntunga och kalla dagar har lockat fler shoppare till både Sollentuna centrum och Stinsen.

I juli var antalet besökare 5 procent fler än året innan och i juni var de 4 procent fler.

– Juli har varit bra för handeln. Grunden till det är att vädret har varit dåligt, vilket alltid är bra för all form av handel, säger Carl Isaksson, centrumchef i Sollentuna centrum.

Även försäljningen har ökat. Enligt de senaste siffrorna ökade omsättningen i Sollentuna centrum med 11 procent i juli och 7 procent i juni, vilket är mer än snittet i landet.

I Stinsen, Häggvik, har man också märkt av ett ökat tryck. Där har flera av klädbutikerna ökat sin omsättning med över tio procent jämfört med förra sommaren. Några exakta siffror för hela köpcentrumet kan de dock inte lämna ut.

– Framförallt har mode och kläder gått väldigt bra, men vi ser också att folk har fixat med hår och naglar under sommaren, säger Ewa Olsson Lundin, centrumchef i Stinsen.

Precis som Carl Isaksson menar också Ewa Olsson Lundin att dåligt väder alltid leder till att fler söker sig till butikerna, och framförallt in under tak.

– Är det varmt och sol ute ligger folk på stranden, regnar det så är de flesta inne i stället. Det syns också på att museerna har haft en kanonsommar, medan de som har uteserveringar och liknande har haft sin värsta sommar någonsin, säger hon.

Balders bröd i Sollentuna centrum var fullt av folk när Lokaltidningen Mitt i var på besök förra veckan, trots hyfsat väder utanför. Men även där noterades regnruschen av som mest under juli.

ANNONS

– Vi har märkt av att det har varit mer folk i centrum, men så är det oavsett årstid egentligen. När det regnar ute har vi fullt hos oss. Under lunchen har det varit lite mindre folk än resten av året, men eftermiddagsfikat vill folk alltid ha, säger Liza Tuvesson, butikschef på Balders bröd.

Sett till hela riket ökade detaljhandeln med 5,6 procent i juni, enligt Handelns utredningsinstitut.

Den största ökningen stod sällanköpsvaror, som kläder, skor och service för. Några siffror för juli finns inte ännu.

Vad har du gjort när det varit dåligt väder? Shoppat mer?

Rebecca Olsson Lasu, 11:

– Vi har varit utomlands. Jag tycker bättre om att shoppa när det är varmt. Då är det skönt med luftkonditionerade butiker.
Malin Holm

Blomquist, 40:

– Har det varit dåligt väder? Det är bara vanlig svensk sommar. Vi har inte varit här i centrum så mycket under sommaren.
Leon Bobos, 18:

– Jag har jobbat i sommar så vädret har inte gjort mig något. Jag har shoppat mer men jag tror att det beror mer på grund av ökad inkomst än vädret.
Micael Karlsson, 40:

– Jag har varit på Öland där det inte varit dåligt väder. Mina två små barn tycker inte att det är så roligt att shoppa.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.