Östberga får eget bibliotek nästa höst

Allaktivitetshuset och biblioteket ska rymmas i den tomma lokalen vid torget.
Allaktivitetshuset och biblioteket ska rymmas i den tomma lokalen vid torget.
Nästa höst får Östberga ett eget bibliotek. Det ska vara en del av det planerade allaktivitetshuset.
I morgon, tisdag, fattar kulturnämnden beslut.

Nästa höst får Östberga ett eget bibliotek. Biblioteket blir 300 kvadratmeter stort och kommer att ingå i det planerade allaktivitetshusets lokaler.

Allaktivitetshuset ska flytta in i de tomma lokalerna vid torget där det tidigare låg en mataffär. Förutom bibliotek ska olika kommunala verksamheter som öppen förskola, fritidsgård, fältassistenter, ÖCC, Fryshuset, verksamhet för äldre och lokaler för föreningsliv samlas här.

Biblioteket ska ha fokus på barn och unga för att stimulera språk- och läsutveckling. Det ska finnas en barnzon, med fokus på de små barnen, kreativa verkstäder, en lärzon med studieplatser och möjligheter att läsa tidningar en lugn läszon.

Östbergaborna hänvisas idag till biblioteken i Högdalen, Hagsätra, Älvsjö, Örby och Årsta. Behovet av ett eget bibliotek i området kommer att växa. Idag bor 5 900m personer i Östberga, men redan om sju år, 2024, beräknas det bo 10 000 personer i området.

I väntan på det permanenta biblioteket arbetar Stadsbiblioteket med pop up verksamhet i Östberga, på exempelvis Östbergaskolan. Invigningen av allaktivitetshuset beräknas till nästa höst. Tillfällig biblioteksverksamhet ska vara igång redan den här hösten.