ANNONS

Östberga kan få kameror efter skjutningen

Den 15 augusti sköts två män i Östberga. En av dem avled av sina skador.
Den 15 augusti sköts två män i Östberga. En av dem avled av sina skador.
Den 15 augusti sköts en man till döds i Östberga och en annan skadades.
Igår beslutade majoriteten i stadsdelsnämnden att ansöka om övervakningskameror.
– Östbergaborna har fan rätt att känna sig trygga på torget. Nu får det vara nog, säger Ulf Walter (S), stadsdelsnämndens ordförande.
ANNONS

Den 15 augusti sköts två män i centrala Östberga. En av männen dog senare av sina skador. Skjutningen inträffade i ett garage, mitt på eftermiddagen, alldeles intill torget.

Barnen som lekte i parken intill hörde skotten och gömde sig bakom ett hus tillsammans med vuxna.

Igår beslutade den politiska majoriteten S, MP, V och Fi i stadsdelsnämnden om en rad åtgärder för att öka tryggheten i området. Bland annat ska stadsdelsförvaltningen snarast, efter samråd med polis, fastighetsägare och medborgare, ansöka om övervakningskameror i Östberga.

– Den utlösande faktorn är den tragiska skottlossningen som hände, det blev droppen som fick bägaren att rinna över. Det är så tragiskt för Östberga har utvecklats så fint de senaste åren, bilbränderna har nästan upphört och så kommer det här. Folk måste kunna gå på torget och känna sig trygga, det har man fan rätt till. Nu får det vara nog, säger Ulf Walther (S); stadsdelsnämndens ordförande.

Moderaterna har drivit den här frågan tidigare, men då har det inte hörts något från ert håll?

– Vi tycker olika. Vi tycker att man ska vara väldigt restriktiv med kameror, men någonstans går det för långt. Vi måste lyssna in medborgarna i det här, säger Ulf Walther.

I det här fallet var det, enligt uppgift, en maskerad man som sköt de båda männen. Skulle kameror ha någon effekt för att förhindra ett sådant brott?

ANNONS

– Som jag har uppfattat polisen kan kameror vara en pusselbit bland flera. Det har ifrågasatts om det är ett effektivt verktyg, men även om det är så att det bara flyttar brottsligheten från torget så är det en offentlig plats där medborgarna har rätt att känna sig trygga, och då är det en vinst i sig.

Sedan i maj finns ett 60-tal kameror i Tensta, Rinkeby och Husby.

Ansökan kan till en början omfatta en begränsad tid för att därefter utvärdera försöket inför ett eventuellt permanentande.

Utöver kameraövervakning ska stadsdelen tillsammans med polisen och Fryshuset se över om de sociala insatsgrupperna kan stärkas, se över om fltassistenterna kan arbeta annorlunda och diskutera trygghetsfrågan med oliak lokala aktörer. Dessutom ska man se om det finns några lärdomar från trygghetsarbetet i på Järva som kan användas i Östberga.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.