Österåker firar Finlands hundraårsjubileum

Finland
Lea Vaattovaara (i mitten) är samordnare finskt förvaltningsområde på Österåkers kommun.
I dag är det hundra år sedan Finland utropades som självständig nation, något man fått försvara i flera blodiga krig. I Österåker har var tionde kommuninvånare finska rötter och finskan är officiellt förvaltningsspråk.

Vid 9-tiden i morse överraskade Lea Vaattovaara sina arbetskamrater i Alceahuset med finska flaggor, praliner och lite alkoholfritt att skåla i. Anledningen: Finlands hundraårsjubileum som självständig nation.

– 5 000 österåkersbor har finska rötter. Det är ungefär 12 procent säger Lea, som själv kom till Sverige 1978.

– I kommunen jobbar väl en 70 personer som kan finska – vi är ju finskt förvaltningsområde*.

Många minns de som stupat

Bland de som uppskattade initiativet var Tove Eriksson, integrationsstrateg som flyttade hit från Finland för 18 år sedan och Jessica Hagdahl, controller som är född och uppvuxen i Sverige, men har finska föräldrar:

– Jag tycker det är jätteroligt. Det ger också mer förståelse för det här som är enormt stort i Finland.

Hur firar din familj detta?

– Hemma är det lugnt, men vi brukar ställa två ljus i fönstret. Det är en ganska allvarsam dag då man brukar uppmärksamma alla man förlorat i krigen. Det blir mer reflexion och mindre klackarna i taket. Mer tacksamhet.

Lea Vaattovaara håller med:

– Det är mycket historia och kriget. Min morfar dog i kriget och min pappa fyllde 18 år under kriget. Men två dagar innan han skulle till fronten så tog kriget slut. Det är viktigt att kunna sin historia.

Tangofest och film

Den som vill vara med och fira har lite smått och gott att välja mellan i Österåker. Den stora festen blir på lördag (9/12) då det blir tangokurs och sedan tangofest i Berga teater. Dragplåster är Darya och Månskensorkestern.

– Alla är välkomnaDanskursen börjar 14 och konserten 15. Då kan man dansa eller bara titta.

På lördag och måndag visas dessutom den senaste versionen av Okänd soldat (2017) på biograf Facklan och på söndagen blir det gudstjänst på finska i Åkersberga kyrka.

– Då blir det lite mer allvarsamt, säger Lea Vaattovaara.

 

Sugen på finsk mat? Här får du tips:

 

VISSTE DU ATT…

…år 2008 beräknade SCB att det i Sverige fanns 436 000 personer födda i Finland eller med minst en förälder född i Finland.


* Finskt förvaltningsområde innebär bl a att sverigefinnar har rätt att använda finska språket i kontakt med kommunen och dessutom få barnomsorg och äldreomsorg helt eller delvis på finska.

Fakta

Finlands blodiga 1900-talshistoria

  • 1918: Finska inbördeskriget (även kallat Frihetskriget och Finska revolutionen) inträffade sedan Finland blivit fritt från Ryssland. Mer än 38 000 döda, varav drygt 8 600 i strid.
  • 1939 -1940: Finska vinterkriget: Finland försvarade sig mot massiv sovjetrysk invasion. 22 830 stupade på finska sidan.
  • 1941-1944: Fortsättningskriget: Finland försökte återerövra förlorade landområden av Sovjet, men förlorade kriget. 58 715 stupade och saknade på finska sidan.
  • 1944-1945: Lapplandskriget: Genom fredsfördraget med Sovjet tvingades Finland bekämpa Tyskland, som Finland varit allierat med under fortsättningskriget. 774 stupade på finska sidan.
Källa: Wikipedia