Min lokala hjälte

Österåker hårt drabbat av villainbrott

Mats Hessler på polisen i Täby är expert på bostadsinbrott.
Mats Hessler på polisen i Täby är expert på bostadsinbrott.
Statistik visar att Vaxholm är minst utsatt för inbrott i Roslagen. Kanske beroende på att det bara finns en flyktväg därifrån, åtminstone landvägen.
Statistik visar att Vaxholm är minst utsatt för inbrott i Roslagen. Kanske beroende på att det bara finns en flyktväg därifrån, åtminstone landvägen.
– Vi låser alltid ytterdörren när vi är hemma och stänger altandörren när vi inte är i köket, säger Urban Ståhl.
– Vi låser alltid ytterdörren när vi är hemma och stänger altandörren när vi inte är i köket, säger Urban Ståhl.
Att polisen tar inbrottstjuvar på bar gärning tillhör inte vanligheterna. Men i juli hände det, i Djursholm i Danderyd. Grannen Urban Ståhl deltog i jakten.

– Jag var vaken och hörde en smäll. Sedan såg jag en kille som var på väg upp för trappan mot sovrummet. En annan kille stod nedanför, i hallen, berättar Österskärsbon Kerstin, 76 år.

– Jag sa bara: ”vad gör ni här”. Jag hann inte bli rädd. Då stack de meddetsamma.

Händelsen inträffade vid halvtolvtiden en kväll i början av augusti. Enligt polisen i Åkersberga inträffade då en markant ökning av antalet inbrott i kommunen jämfört med samma tid förra året. Mer än tjugo inbrott och inbrottsförsök mot bostäder noterades under bara några veckors tid, från slutet av juli och de första veckorna i augusti.

Vågen av inbrott fick polisen att sätta in extra resurser, och volontärer från Täby och Vallentuna har även patrullerat i Österåker.

– Vi försöker få de som är hemma att ha ögon och öron öppna så att de kan reagera och agera om något händer, säger Mats Hessler, polisinspektör och specialiserad på bostadsinbrott.

Än så länge är det för tidigt att säga om ökningen kommer att synas även när hela årets inbrott summeras. Årligen brukar nämligen knappt 70 bostadsinbrott anmälas i hela Österåker och den siffran har varit i stort sett oförändrad de senaste fem åren.

En titt på siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar också att bostadsinbrott är 3-4 gånger vanligare per 100 000 invånare i Danderyd än i Österåker. Minst utsatt av kommunerna i södra Roslagen är Vaxholm, med bara 14 anmälda inbrott under hela förra året, det vill säga 123 bostadsinbrott per 100 000 invånare.

Det som styr om inbrottstjuvar får fotfäste i ett särskilt område eller inte är hur enkelt de bedömer att de kan genomföra sina brott, menar Mats Hessler.

Om tjuvarna förstår hur vägnätet fungerar, tycker att området är lätt att ta sig till och från och får köra runt utan att någon uppmärksammar dem så kommer de att fortsätta begå brott där.

Om de däremot uppmärksammas av boende och upplever sig iakttagna håller de sig borta.

Han får stöd av forskning som gjorts på området. En ny masteruppsats från Malmö högskola visar att inbrott ofta sker nära varandra. Om en person drabbats av inbrott är risken stor att även grannen drabbas.

Enligt Mats Hessler är det de boende själva som har nyckeln till att få ned antalet inbrott.

– Engagerade grannar minskar risken för inbrott. Ingen känner ett område så bra som de boende, om man märker att det rör sig främmande bilar kan man fråga dem vad de gör där, ta en bild eller skriva ned deras registreringsnummer. Om tjuvarna känner att någon ser dem kommer de att försvinna, säger han.

Efter inbrottet som drabbade Kerstin i Österskär drack hon en kopp te, läste lite och somnade sedan. Chocken kom först dagen efter.

– Det var läskigt. Då blev jag jättenervös och hade ont i magen. Jag tyckte det var jätteobehagligt.

När polisen tittade närmare på hennes ytterdörr fann de spår efter en kofot, men dörren var inte uppbruten så antagligen hade tjuvarna upptäckt att hon glömt låsa.

Kommer du att bli bättre på att låsa om dig i framtiden?

– O gud, jag går ner minst tre gånger nu och kollar låset och tänder lampor.

Fakta

Anmälda inbrott i Roslagen

Österåker*:

2016

juni: 9

juli: 2

2015

juni: 3

juli: 2

Vaxholm:

2016

juni: 0

juli: 0

2015

juni: 0

juli: 1

Täby:

2016

juni: 8

juli: 8

2015

juni: 5

juli: 17

Danderyd:

2016

juni: 18

juli: 24

2015

juni: 6

juli: 24

Vallentuna:

2016

juni: 8

juli: 4

2015

juni: 0

juli: 4

*i Österåker anmäldes ytterligare runt tjugo inbrott i augusti.

Källa: Brå

Urban var med när tjuven greps

– Vi sprang efter honom som Usain Bolt. Det var fullt adrenalinpåslag, säger Urban Ståhl, 49, till Mitt i.

En julinatt i somras vaknade Urbans hustru av att hon hörde glaskross från ett av grannhusen. Urban ringde polisen som kom på tre, fyra minuter.

– Jag kände en viss rädsla samtidigt som jag var fast besluten att hjälpa polisen att gripa honom, säger han.

Urban Ståhl och poliserna ställde sig och vaktade runt huset. Då polisen skrek åt tjuven att ge sig till känna sprang denne ut ur huset och försökte fly.

– Han kom ut ur huset som en kanonkula och hoppade över häcken. Vi sprang för allt vad tygeln höll men polishunden var snabbare. Hunden bet honom så att han ramlade, säger Urban Ståhl.

I mitten av augusti kom domen. Tjuven, en man i 30-årsåldern, dömdes för grov stöld till villkorlig dom. Han hade bland annat stulit en dator, smycken, plånbok och äldre sedlar från grannen.

– Mannen har dömts för snatteri en gång tidigare. Brottsbalken säger att vi ska undvika att döma ut fängelse om det inte finns skäl för det, säger Liza Zetterberg, tingsfiskal på Attunda tingsrätt.

Inbrottet i Djursholm var ett av ett 40-tal inbrott som anmäldes i kommunen under juni och juli. Förra sommaren anmäldes något färre inbrott.

– Vi låser alltid ytterdörren när vi är hemma och stänger altandörren när vi inte är i köket, säger Urban Ståhl.

Enligt Brottsförebyggande rådet är uppklaringsprocenten för villainbrott ganska låg – fyra procent de senaste tio åren.