ANNONS

Österåker nerklottrat – Danderyd förskonat

I Täby minskar klottret men i Österåker och Vallentuna har klottersanerarna fullt upp.

Klottret varierar mycket mellan Roslagskommunerna.
ANNONS

Över 370 kvadratmeter klotter tvättade klottersaneraren Bettan Brandfors bort från olika platser i Österåker under juli månad.

– Det har varit mycket i år. Det är samma tunnlar och stolpar som klottras ner hela tiden. Det är också klotter på elstolpar och grillplatser inne i skogen, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har ringt runt till de olika Roslagskommunerna och jämfört klottersituationen. Skillnaderna visade sig vara stora.

Förvisso jobbar kommunerna med klottersanering på olika sätt vilket gör att statistiken inte är helt jämförbar. Men det finns ändå en tydlig trend.

I Vallentuna och Österåker har man förhållandevis stora problem med klotter medan Täby och Danderyd är mer förskonade.

I Täby har till exempel antalet anmälningar av klotter minskat drastiskt sedan förra året. 925 fall av klotter anmäldes till kommunen januari till juli förra året. Samma period i år anmäldes 601 klotterfall.

Danderyd är ännu mer förskonat. Noll skolor, äldreboenden eller andra kommunala byggnader drabbades av klotter under juli månad, enligt Danderyds kommuns fastighetskontor. Förra sommaren klottrade någon på Mörbyskolans nybyggda sporthall – något man minns på fastighetskontoret utan att behöva titta i statistiken.

Men Danderyd är inte helt klotterfritt. I tunnlarna vid Danderyds sjukhus, på berget vid Stocksund och under broarna mellan Danderyd och Bergshamra uppger kommunen att det klottras.

Det skiljer sig också när klottret inträffar. I Täby var årets största klottermånad april.

ANNONS

– Man kan bara ha egna idéer om varför. Min är att då tar vintern slut och det blir mer klottervänligt, säger Niklas Wennberg, gatu- och parkavdelningen, Täby kommun.

I Vallentuna har juli varit en riktig klottermånad. Den sista veckan i juli hade 39 klotterfall anmälts till kommunen. Månaden innan 25 anmälningar. I Vallentuna har många skolor drabbats av klotter. Till exempel Ekebyskolan, Lovisedalsskolan och Karbyskolan har klottrats ner med tags – klottrersignaturer.

Tags är också den vanligaste typen av klotter i Öster­åker.

– Det är inga vackra grejor man tar bort, utan ren skadegörelse, säger Bettan Brandfors.

Hon jobbar som entreprenör åt Österåkers kommun. Hon känner kommunen väl och vet nästan på förhand var hon ska hitta klottret.

– Du gör ett bra jobb. Men det är synd att det ska behövas, säger folk till mig, ­berättar hon.

Det är inga vackra grejor man tar bort, utan ren skadegörelse.Bettan Brandfors

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.