Min lokala hjälte

Österåker ner och Vaxholm upp i omräknad skolrankning

Skarpnäcks skola i Kärrtorp är överbefolkad. Ventilationen klarar inte trycket av det stora antalet elever, enligt rektor, lärare och föräldraföreningen. En majoritet av personalen och eleverna har ibland eller ofta huvudvärk på grund av den dåliga luften, enligt DN.se
Österåkers skolor ligger fortfarande på den nedre halvan när landets 290 kommuner jämförts och siffrorna rättats.
Lärarförbundet fick fel siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Då blev det också fel i förbundets årliga rankning av landets skolkommuner. Nu har man rättat sin lista.

En placering bättre, på 120:e plats av landets 290 kommuner. Det hamnade Vaxholm på när Lärarförbundet gjorde om sin årliga rankning Årets skolkommun efter en tidigare räknemiss.

Värre gick det för Österåker som halkade ner två placeringar efter rättningen, till 205:e plats i landet. Dessutom blev kommunens placering bland länets 26 kommuner en plats sämre än i den första rankningen – plats 20.

Den tidigare felräkningen berodde på att Lärarförbundet fått fel data från Statistiska Centralbyrån om andelen elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier. Detta är ett av totalt 13 kriterier som förbundet använder i sin rankning.

Även efter omräkningen toppades rankningen av Vellinge kommun.

Fakta

Länets skolkommuner - bäst och sämst enligt Lärarförbundet

1. Nykvarn

2. Nacka

3. Danderyd

4. Täby

5. Stockholm

6. Vaxholm

7. Lidingö

8. Norrtälje

9. Ekerö

10. Sollentuna

11. Salem

12. Vallentuna

13. Upplands-Bro

14. Huddinge

15. Södertälje

16. Tyresö

17. Järfälla

18. Värmdö

19. Solna

20. Österåker

21. Sigtuna

22. Botkyrka

23. Sundbyberg

24. Upplands Väsby

25. Nynäshamn

26. Haninge

Källa: Lärarförbundet