IFK Österåker: ”En trygghet för föräldrarna”

IFK Österåker
Sonny Nordegrim, ungdomsansvarig i IFK Österåker fotboll.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Österåker och Vaxholm svarade en av fyra tillfrågade klubbar att de begär in utdrag av sina ledare och tränare.

– Vi begär in av alla som har kontakt med barnen – tränare, ledare, styrelsemedlemmar – sedan ett och ett halvt år. Det är en ganska enkel åtgärd att göra för att få en viss typ av trygghet och säkerhet, säger Mats Saxer, ordförande i IFK Österåker som har cirka 800 spelare och 150 ledare.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

– Ja, det var ganska självklart att göra det eftersom det är en trygghet för föräldrarna, säger Sonny Nordegrim, ungdomsansvarig i klubben.

”Förälder får gå utbildning”

Åkersberga SK begär däremot inte in utdrag av sina ledare.

– Nej, vi gör inte det. Många vill friidrotta och när det kommer till kritan så uppstår frågan vem som ska bli tränare i en ny grupp. I regel blir det en förälder som får gå en utbildning och sedan skolas in av mer erfarna tränare i klubben, säger Daniel Peiro, kassör i friidrottsklubben som har cirka 500 medlemmar.

”Alla har familjeanknytning”

Inte heller orienteringsklubben Waxholms OK, med 150 medlemmar, begär in registerutdrag.

– Nej, och jag kan inte säga att vi har diskuterat det. Frågan har inte varit uppe. Skälet är att vi inte har några ledare som bara är ledare, alla har familjeanknytning, så vi har inte kommit dit. Vi har inte samma struktur som i många andra idrotter utan är mer ett kollektiv av aktiva i olika åldrar, säger Krister Gumaelius, styrelseledamot i klubben.

Diskuterades i styrelsen

Innebandyföreningen Vaxholms IBF begär inte heller in utdrag, men det har diskuterats i klubben.

– Vi hade det uppe på senaste styrelsemötet där vi diskuterade det och även pratade om hur vi ska hantera det om något skulle hända, men vi tog inte något beslut, säger föreningens ordförande Peter Sundström.

Har ni någon policy för att förebygga sexuella övergrepp i klubben?

– I föreningen finns en del dokument men vi jobbar om dem nu och det mynnar nog ut i något liknande Riksidrottsförbundets rekommendationer, säger peter Sundström.

– Nej, vi är en ganska ung förening, och liten, men kanske borde vi ändå ha funderat mer på det här, säger Krister Gumaelius.

– Nej, vi har ingen policy specifikt för detta, säger Daniel Peiro.

– Vi har en policy som innefattar ganska mycket, men inte detta specifikt, säger Mats Saxer, ordförande i IFK Österåker.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna