Österåkers gymnasium lockar allt fler

Christina Awerstedt, rektor
Rektor Christina Awerstedt är nöjd med att fler söker till Österåkers gymnasium
Christina Awerstedt, rektor
Christina Awerstedt skulle gärna se att utbyggnaden av gymnasiet gick snabbare.
Runt 200 elever hade Österåkers gymnasium som förstahandsval när gymnasievalet avslutades i dag. Det är en ökning jämfört med förra året.
– Det är mycket bra, säger rektor Christina Awerstedt.

I år är det 204 elever som valt Österåkers gymnasium som sitt förstahandval. Det står klart sedan gymnasievalet avslutades idag och är en ökning jämfört med förra året.

– Det är mycket bra. Jag tror det beror på att vi har ett bra rykte. Vi har väldigt bra lärare och eleverna trivs, det visar alla undersökningar, säger skolans rektor Christina Awerstedt till Mitt i.

Österåker växer, Vallentuna tappar

Enligt preliminära siffror som Mitt i tagit del av är Österåkers gymnasium en av de stora gymnasieskolorna i nordostkommunerna som växer, tillsammans med Tibble och Danderyds gymnasium. Enligt dessa siffror har däremot Åva och Täby enskilda i Täby tappat något. Detsamma gäller även Vallentuna gymnasium.

Christina Awerstedt, rektor

Jämfört med förra året är den enda nyheten på Österåkers gymnasium att man nu kan gå på idrottsprogram med basketprofil. Men Christina tror inte att den nya utbildningen påverkat söktrycket.

– Nej, det tror jag inte spelar någon roll. Jag tror att det beror på att vi är en bra skola med bra stämning. Då blir det så att fler vill gå här. Jag tror att skolans goda rykte avgör.

Kommer alla som sökt att få plats?

– Vi kommer att se över hur många klasser vi ska ta in till hösten utifrån ett väldigt högt söktryck.

För att klara ett ökande behov när kommunen växer har Österåkers gymnasium redan byggt ut. Det finns också planer på att bygga ut skolan ytterligare.

Vill bygga ut gymnasiet snabbare

– Jag skulle gärna se att det gick lite snabbare, säger Christina Awerstedt.

Viktigt att komma ihåg när det gäller gymnasievalet är att allt är preliminära siffror. I maj är det nämligen dags för eleverna att välja igen.

– Då kan det bli helt annorlunda. Det vi har nu är bara en prognos som gör att vi kan börja planera och tänka. Vi gissar hur det kommer bli och gör en preliminär tjänstefördelning.

– Jag vet inte riktigt vad omvalet syftar till. Systemet är så värdelöst, säger Christina Awerstedt som för egen del tycker att ett val borde räcka, säg i april.

– Och sedan skulle man kunna försöka byta om det blir fel.

De flesta som väljer Österåkers gymnasium bor i kommunen, men ett mindre antal kommer från andra kommuner. Det är främst skolans golfprogram som lockar långväga elever.