Österåkers kossor firar vårvädret

Den skotska höglandskon Johanna ser ut att njuta av att vintersäsongen är över.
Den skotska höglandskon Johanna ser ut att njuta av att vintersäsongen är över.
Mu är våren äntligen här.
På Näsuddens naturreservat släpps djuren efter lång väntan ut i det gröna.

Nu är det varmt nog att låta korna gå fritt vid Näsuddens naturreservat, något som inte minst de själva tycks glädjas åt.

– Helt överlyckliga har de varit, de tycker om utsikter och öppna marker och nu kan de beta precis vid havet, säger lantbrukaren Fredrik Olsson som bor på Näs gård intill reservatet och har hand om djuren.

Segstartad vår

Vanligtvis släpps djuren ut redan första veckan i maj men just i år har det varit en ovanligt kall och ojämn vår, vilket gjort att det inte funnits tillräckligt med gräs förrän nu.

– Fåren har jag inte ens kunnat tänka på att ta ut än, de får nog vänta ett par veckor till, säger Fredrik Olsson.

Kvinnodominans råder i kohagen efter att den enda tjuren avlivats. Foto: Agneta Strandäng.

Händer något särskilt i år?

– Jo, för korna är det väl lite speciellt i och med att det är kill-fritt i år. Jag var tvungen att skjuta tjuren som blivit för gammal, men efter midsommar ska det komma hit en ny tjusig drömprins, säger Fredrik Olsson och skrattar.

Lockar besökare till området

Naturreservatet är mycket välbesökt under vår- och sommarsäsong, och redan nu har flera från trakten varit förbi för att fira våren tillsammans med boskapen.

– När jag kom förbi hade de nog sprungit av sig för de låg allihopa i en sluttning och vilade, men de såg väldigt nöjda ut, berättar Åkersbergabon Agneta Strandäng som i flera år har besökt korna.