Österåkers skatt på väg att bli lägst i länet

pengar
Österåker är på väg att sänka skatten igen.
Michaela Fletcher (M)
"Våra barns framtid är vår största prioritering och det känns riktigt bra att vi har möjlighet att fortsätta göra stora satsningar för deras lärande" skriver Michaela Fletcher (M) i ett uttalande om budgetförslaget.
21 november fattar kommunfullmäktige beslut om budgeten.
21 november fattar kommunfullmäktige beslut om budgeten.
Nästa år föreslår alliansen i Österåker att skatten sänks med 42 öre, vilket skulle göra den till fjärde lägst i länet. Det blir nionde gången skatten sänks sedan 2003.

Nästa år föreslår den styrande alliansminoriteten i Österåker att skatten sänks med 42 öre till 17:75 kronor per intjänad hundring. Den blir då fjärde lägst i länet, efter Solna, Danderyd och Täby, uppger kommunen och jämför med läget 2003, då Österåker hade länets näst högsta skatt.

– Österåkers kommun har sedan 2010 haft en mycket god ekonomi och gjort stora överskott. En stor inflyttning kombinerat med en finansiell styrning genom fem finansiella mål är två av de bidragande orsakerna, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), i ett pressuttalande.

Förutom skattesänkningen vill partierna i den borgerliga alliansen – moderaterna, liberalerna, centern, kristdemokraterna och österåkerspartiet satsa 102 miljoner kronor mer på kommunens verksamheter i budgeten för nästa år. Av detta ska 55,6 miljoner gå till förstärkningar av skola och förskola i form av höjd skolpeng med 2,8 – 7,4 procent. Dessutom höjs bland annat tilläggsbeloppet för barn med särskilda behov och förskolor som anställer legitimerade förskollärare och har högre personaltäthet ska få en särskild bonus.

– Duktiga lärare är nyckeln till barnens kunskaper och vi ser över hur vi kan öka andelen legitimerade lärare och göra det attraktivt för vår personal att vidareutbilda sig, säger Michaela Fletcher (M).

Vård- och omsorgsnämnden föreslås få 26 miljoner kronor mer, pengar som bland annat ska gå till kompetensutveckling av personal inom demensvården och anhörigstöd. Dessutom ska antalet arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor förstärkas.

Inom kultur– och fritid ska bland annat Söra simhall bli avgiftsfri för fritidsbad upp till nio års ålder, i vuxens sällskap, och issäsongen för konståkning och ishockey ska förlängas.

Kommunala innemiljöer, exempel skolor, ska dessutom göras giftfria och andelen ekologisk och närproducerad mat i skolorna öka.

I socialdemokraternas och vänsterpartiets gemensamma förslag till budget föreslås att kommunens verksamheter i stället förstärks med 180 miljoner – 78 miljoner mer än i alliansens förslag och satsningen på skolan är den dubbla. Däremot föreslås ingen skattesänkning.

21 november fattar kommunfullmäktige beslut om budgeten.