ANNONS

Österlund: ”Botkyrkabyggen blev som att komma hem”

Chris Österlund VD för Botkyrkabyggen i Alby centrum.
Chris Österlund i Alby centrum. Botkyrkabyggen överväger att flytta sitt huvudkontor hit.
Chris Österlund har varit vd för Botkyrkabyggen i två år.
Under den tiden har hon blivit en av Sveriges mest profilerade ledare inom allmännyttan.
Nu överväger bolaget att flytta huvudkontoret från Tumba till Alby för att stärka norra Botkyrka.
ANNONS

Chris Österlund är uppväxt på Grödingelandet och har gått i både Malmsjö skola, Storvretsskolan och Tumba gymnasium. Men det var först när hon började jobba för Botkyrkabyggen 1999-2005 som hon lärde sig mer om de norra delarna av kommunen.

– Är man uppvuxen i södra kommundelen så är det kanske den man känner till mest. Så var det i alla fall för mig. Men när jag började på Botkyrkabyggen fick jag en helt annan erfarenhet av Alby, Fittja, Norsborg och Hallunda, säger hon.

I februari 2016 kom hon tillbaka till bolaget, närmast från posten som ekonomi och finanschef på branschorganisationen SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag).

Botkyrkabyggen äger dessutom Alby centrum och borde stärka handeln här.

Chris Österlund, vd

Men nu för att efterträda Ulf Nyqvist som vd.

– Det kändes som att komma hem igen. Och jag har följt Botkyrkabyggen med stort intresse under åren, säger hon.

Chris Österlund VD för Botkyrkabyggen i Alby,

Foto: Stefan Källstigen.

Under tiden på bolaget här har hon blivit en profilerad företagsledare. Företagets arbete för jämställdhet, mångfald, trivsel och för ökad trygghet har väckt uppmärksamhet inte bara i Botkyrka utan också på riksnivå. Tidigare i år gick bolaget ut med ett nyårslöfte om att öka tryggheten i bolagets områden med 5 procent under 2019. Och senast 2025 ska orterna i norra Botkyrka vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden.

ANNONS

– Att vi ger ett sådant löfte är inte så märkligt. Det här är också affärsmässigt. Om folk som bor i våra områden inte känner sig trygga tappar även våra fastigheter i värde. Som kommunalt bolag förenar vi samhällsansvar och social hållbarhet med affärsnytta. Våra insatser ökar även viljan från andra aktörer att vilja investera i våra orter, sade Chris Österlund i en intervju med Mitt i tidigare i år.

Botkyrkabyggen huvudkontor

Botkyrkabyggens huvudkontor ligger i dag i Tumba centrum. Här jobbar ett 40-tal anställda. Foto: Anders Björklund

Som en del i arbetet att lyfta norra Botkyrka från den listan överväger bolaget nu att flytta huvudkontoret från Tumba till Alby.

– Det är oklart vad som kommer att ske med Tumba centrum och hur vi får plats här. Sedan tror vi på Alby där det händer mycket spännande saker. Botkyrkabyggen äger dessutom Alby centrum och borde stärka handeln här. Om vi lägger vårt huvudkontor här kommer fler att upptäcka Alby och norra Botkyrka som plats. Och de boende här kommer att känna att vi satsar på orten. Men vi kommer att ha kvar ett servicekontor i Tumba, säger Chris Österlund.

Var det något som överraskade dig när du kom tillbaka till Botkyrkabyggen?

– Nej, jag var ganska förberedd på vad som väntade. Men jag har slagits av hur robust miljonprogrammet är. När man till exempel får höra att köksstommarna som stått där i snart femtio år håller för femtio till så inser man hur robust bygget mycket är. Många andra i branschen river ut sina kök.

2018 var den genomsnittliga kötiden till Botkyrkabyggen 6,2 år. Har du något mål för bostadskön 2025?

– Botkyrkabyggen har ett tydligt uppdrag från sin ägare att nyproducera hyresrätter och vårt främsta fokus är bostäder för unga och äldre. Med ett ökat bostadsbyggande så kommer även kötiderna att påverkas, dock omöjligt att säga med hur mycket. Att stå i bostadskö speglar idag inte alltid ett akut behov av bostad, utan kan vara ett sätt att samla köpoäng som en försäkring för framtiden. 

Chris Österlund fortsätter:

– Att sätta mål för kötiden är inte lika effektivt som att sätta mål att klara det uppdrag vi har angående nyproduktionen. Det viktigaste är att bolaget driver frågan framåt så att det kommer fram nya bostäder och bostäder som passar efterfrågan och behov i kommunen.

Fakta

Hästintresserad vd

Namn: Chris Österlund

Ålder: 57

Familj: make, två vuxna barn och ett barnbarn

Bor: Sorunda

Intressen: hästar ”sedan barnsben” och familjen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.