Östermalm får Sveriges första helautomatiska cykelparkering

Cykelsnurra vid Ropsten parkering av cykel Illustration Gravitygroup.
Visionsbild.
I veckan invigs "Cykelsnurran" vid infartsparkeringen i Ropsten. Det blir Sveriges första helautomatiska cykelparkering.
– Det ska vara ett komplement till cykelparkeringarna som finns på våra gator, säger Christian Rockberger, VD för Stockholm Parkering.

Den 17 maj lanserar Stockholm Parkering den första så kallade ”Cykelsnurran”.

Den helautomatiska cykelparkeringen blir den första av sitt slag i hela Sverige.

Snurran kommer att finnas tillgänglig för parkering vid Ropstens infartsparkering vid Norra hamnvägen på Östermalm från och med fredag.

Används med nyckelläsare

I snurran kommer 24 möjliga cykelplatser finnas. För att kunna öppna den behövs ett kort – som läggs på en nyckelläsare. Då snurrar den förhyrda platsen fram och dörren öppnas. Där parkeras cykeln och dörren stängs sedan automatiskt.

Den skyddade cykelparkeringen ses som ett pilotprojekt – men fungerar det bra kan ytterligare cykelsnurror placeras i Stockholm.

– Vi prövar i liten skala först, är det framgångsrikt planerar vi att placera ut det på flera ställen i stan, säger Christian Rockberger, VD för Stockholm Parkering.

”Har kostat drygt en miljon”

Snurran är från Holland, 1,80 meter hög och 5,50 meter i diameter. Hyran ligger på 200 kronor per månad, inklusive moms, för den som vill använda den skyddade cykelparkeringen.

Att få den på plats har kostat betydligt mer.

– Det har kostat drygt en miljon, vilket kan låta mycket, men det motsvarar ungefär vad det kostar att bygga två vanliga bilparkeringar, säger Christian Rockberger.

Helldén talar vid invigning

På fredagen, 17 maj, hålls invigning med ceremoni samt invigningstal av Daniel Helldén, trafkborgarråd och ordförande för Stockholm Parkering.

Därefter visas Cykelsnurran och möjlighet att teckna hyresavtal finns.