ANNONS

Östermalm hotas av vite för dagisbråk

ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev i december om två föräldrar vid en förskola på Östermalm som anmäldes som ett arbetsmiljöproblem av ett huvudskyddsombud.

”Personalens arbetsmiljö anses ohållbar. Anställda har blivit utsatta för upprepade insinuationer, beskyllningar som inte stämmer och verbal aggression”, stod det i anmälan från ombudet.

Förskollärare på dagiset ska ha brutit ihop och tvingats att sjukskriva sig. Övrig personal ska dessutom känna obehag vid kontakterna med föräldraparet, enligt anmälan.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att stadsdelsförvaltningen erbjuder den hjälp som personalen behöver. Det är ”stöd genom professionell handledning”, som förvaltningen måste bistå förskolan med. Om detta inte görs innan den 1 mars hotar alltså Arbetsmiljöverket med vite på 50 000 kronor.

– Det ligger helt i vår linje som är att stötta personalen för att de ska känna sig trygga igen. Vi jobbar med att ta fram handledning nu, säger Mats Claesson, chef för barn- och ungdomsavdelningen på Östermalms stadsdelsförvaltning

Problemet på förskolan ska ha pågått under en längre period och uppmärksammades redan under våren förra året och åtgärder vidtogs. Men trots det har problemen alltså kvarstått. Föräldrarna ska också ha bjudits in till samtal, men tackat nej till inbjudan.

– Det har inte varit aktuellt med ett möte med dem, men jag informerade förskolan i går om Arbetsmiljöverkets krav och jag tror att problemen kommer att lösas, säger Mats Claesson.

Personalen ska stöttas för att de ska känna sig trygga igen.Mats Claesson Östermalms stadsdelsförvaltning

ANNONS