ANNONS

Nytt vattentest: Alla innerstadsbad godkänns utom Smedsuddsbadet

Lisa Raeder och Edvard Stokstad planerar att ta ett dopp på Långholmen.
Lisa Raeder och Edvard Stokstad planerar att ta ett dopp på Långholmen.
Trots att den formella badsäsongen inte börjar förrän 21 juni har många redan hoppat i Mälaren och solbadat vid Stockholms innerstads badplatser. Men hur rent är vattnet? I dag kom resultaten från de första vattentesterna.
ANNONS

Förra veckan tog miljöförvaltningens avdelning för hälsoskydd försäsongsprover på nästan alla innerstadsbad. Resultaten visade att alla godkändes, utom Smedsuddsbadet, mer specifikt badet vid bryggan på västra sidan. Badet har höga halter av kolibakterier (ofta orsakat av avloppsläckage och naturgödsel) och nya tester tas i dagarna. Båda baden på Långholmen godkändes men med anmärkning om förhöjda kolibakterier. I Tanto strandbad har man inte hunnit ta vattenprov ännu, men i övriga badplatser är det fritt fram att hoppa i.

Här är listan med innerstadsbaden och deras vattenkvalitet

Fredhällsbadet

Badvattnet är godkänt.

Kristinebergsbadet, Hornsberg

Badvattnet är godkänt. 

Lilla Essingebadet

Badvattnet är godkänt.

Oxhålsbadet, Stora Essingen 

Badvattnet är godkänt.

ANNONS

Långholmens strandbad 

Badvattnet är godkänt men med anmärkning (förhöjda halter av kolibakterier). Eftersom det ligger mitt emot Smedsuddsbadet kan strömmar som blåser från ena sidan till andra smitta båda baden. 

Långholmen klippbadet

Badvattnet är godkänt men med anmärkning (förhöjda halter av kolibakterier). Eftersom det ligger mitt emot Smedsuddsbadet kan strömmar som blåser från ena sidan till andra smitta båda baden.

Tanto Strandbad

Förra året hade badvattnet lite förhöjda halter av kolibakterier. Det visade bero på att rören i en av skyskraporna mitt emot var felkopplade och deras avlopp rann ut i Årstaviken. Problemet åtgärdades. Vattenprov har inte gjorts ännu, men ska göras nu i veckan. 

Smedsuddsbadet 

Västra delen av badet, med bryggan och stranden, visade dåligt resultat på vattentestet. Det går att bada här, men undvik att få kallsupar. Förra sommaren tvingades staden avråda från bad i Smedsuddsbadet på grund av kolibakterier. Det visade sig att toaletten vid bryggan läckte ut i Smedsuddsbadet. Problemet åtgärdades och efter det kunde man bada. Nya tester genomförs i dagarna.  Vattnet vid östra delen av Smedsuddsbadet är godkänt men med anmärkning.

ANNONS