Östermalm kan få en förskolebuss

Den här förskolebussen rullar i Huddinge.
Den här förskolebussen rullar i Huddinge.
Det är svårt att planera förskolor. Lokalerna kan sägas upp av bostadsrättsföreningar och prognoserna för hur många småttingar som föds i stadsdelen stämmer inte alltid.

En förskolebuss kan vara lösningen för Östermalm.

Barn behöver kunna springa omkring och leka, men stan är trång och det är ont om fria ytor. Och de förskolor som redan finns lever osäkert eftersom många av dem hyr sina lokaler av bostadsrättsföreningar som kan säga upp dem från kontraktet. Det har hänt två gånger bara det senaste året när föreningarna vill göra om lokalerna till bostäder.

Lägg till det att stadens förutsägelser om hur många barn som föds inte alltid stämmer och att de nya förskolor som byggs kan bli försenade och behovet av en flexibel och snabb lösning på osäkra förhållanden blir tydligt.

Därför vill stadsdelsförvaltningen nu utreda om de ska skaffa en förskolebuss, något som redan finns på flera håll i landet. De har gjort studiebesök i Huddinge där en buss är knuten till en förskola som har plats för 20 barn i sina lokaler. Med bussen får de plats för lika många till.

Det är de äldre barnen, mellan fyra och fem år, som får vara i bussen varannan vecka. Den har toa, kyl och vattentank liksom plats för pedagogiskt material och barnens kläder. Mellan nio och tre på eftermiddagen är bussen iväg och stannar till i naturområden, parker eller gör utflykter till museer.

Östermalms stadsdelsförvaltning tycker att konceptet passar de äldre barnen, mellan fyra och fem år, bäst. Och de vill gärna att den ska klimatanpassas med solceller och miljövänligt drivmedel.

Förskolebussen ska utredas under hösten och nämnden fattar beslut i januari 2017.