Östermalm ska få fler stadsodlare

Det prunkade i pallkragen förra sommaren i Sofie Träffs odling i Djurgårdsstaden.
Det prunkade i pallkragen förra sommaren i Sofie Träffs odling i Djurgårdsstaden.
Blandad sallat i Sofie Träffs odling.
Blandad sallat i Sofie Träffs odling.
Odlingsexperten Ulrika Flodin Furås i sin egen stadsodling vid Zinkensdamm.
Odlingsexperten Ulrika Flodin Furås i sin egen stadsodling vid Zinkensdamm.
Vitlök är en av få växter som redan börjat gro.
Vitlök är en av få växter som redan börjat gro.
Fler ska få stadsodla på Östermalm när allmänheten både får bilda egna föreningar och föreslå nya odlingsplatser.

– Jag har inte så gröna fingrar, men tycker det är lite romantiskt och mysigt att gå och pilla, säger Sofie Träff som odlar i Norra Djurgårdsstaden.

Östermalm

I torsdags höll stadsodlingsgurun Ulrika Flodin Furås ett föredrag i Folkkulturcentrum i Hjorthagen för dem som vill odla i Norra Djurgårdsstaden.

I den nya stadsdelen finns två kommunala stadsodlingar. Att staden satsar på stadsodling är jättebra, tycker Ulrika Flodin Furås.

– Det är ett fantastiskt sätt för stan att få gröna stadsrum, utan att lägga ner så mycket pengar.

Odling ger enligt henne förutom mat, en biologisk mångfald, social samvaro och avkoppling.

– Nutidsmänniskan är ju hela tiden uppkopplad. Man behöver det här för att inte stressa. För man kan inte stressa en växt att växa snabbare.

En av dem som odlade i Östermalms stadsdelsområde förra året och som vill vara med även i år är Sofie Träff som bor i Norra Djurgårdsstaden.

– Det är flera saker som lockar med stadsodling. Jag har inte så gröna fingrar, men tycker det är lite romantiskt och mysigt att gå och pilla, plocka och säga att jag har odlat den här moroten även om det inte blir en hel middag, säger Sofie och fortsätter:

– Och så har jag en liten dotter, och det är kul att hon får följa med och kolla var maten faktiskt kommer från.

Är det extra viktigt när man bor i stan tycker du?

– Det är det absolut. Eftersom vi bor i stan har vi ingen möjlighet att ha trädgård. Så det här är ett bra komplement och alternativ. Man odlar i några månader utan att behöva klippa en gräsmatta, utan jag har bara min lilla låda att ta hand om.

Vad odlade du förra året?

– Morötter, sockerärtor, lite örter hade jag, sallat, och sedan någon rad med blommor. Det var ganska tajt i den där lådan, haha. Jag hade en rad av allt och tänkte att om några av dem inte växer, tar sig säkert några andra.

Stadens två odlingsplatser i Tessinstråket och Norra Djurgårdsstaden finns kvar även i år, men ska nu drivas i föreningsform. Uppstartsmöten för befintliga odlare ska hållas.

– När föreningarna är bildade går förvaltningen ut med information om hur man göra för att gå med, säger Sandra Lind kommunikatör på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Årets nyhet är också att staden presenterar ett generellt upplägg för stadsodling, som går ut på att folk kan bilda en odlarförening och föreslå en egen plats där man vill odla.

– När man fått platsen godkänd står stadsdelsförvaltningen för ett startkit med låda och jord. Och vi vet redan nu att det kommer att finnas möjliga platser för odling runt den tillfälliga lekmiljön på Gärdets sportfält, säger Sandra Lind.

Fakta

Börja odla själv

Fyra steg för dig som vill starta en stadsodling

1. Föreslå och rita ut din plats på en karta och kontakta stadsdelsförvaltningen på e-postadressen ostermalm@stockholm.se för att få ett förhandsbesked om platsen är tillgänglig.

2. Samla ihop några personer som är intresserade av stadsodling, och bilda en förening.

3. Gör en beskrivning över hur många pallar eller kvadratmeter ni behöver för odlingen, rita på en karta vilken plats ni önskar odla på, gör en lista på medlemmar och kontaktperson i gruppen. Meddela också ungefär vad ni planerar att plantera.

4. E-posta uppgifterna till stadsdelsförvaltningen och teckna ett brukaravtal för er stadsodling.

Källa: Östermalms stadsdelsförvaltning

Källa: Källa: Östermalms stadsdelsförvaltning